To je to što me zanima!

Pitanje dojenja: Češće sisanje bebe nije uvijek znak gladi

Zbog čestih zabluda o dojenju majke brzo odustaju i nepotrebno djetetu uskraćuju zdravlje. Češće se žene predaju nego što imaju realne probleme koji ga spriječe
Vidi originalni članak

Majčino mlijeko najbolja je hrana za novorođenče i nezamjenjiv izvor hranjivih tvari, a dojenje je najzdraviji i jedini prirodni način prehrane. 

Osim što pomaže uspostavljanju emocionalne veze između novorođenčeta i majke, njegov nutritivni sastav zadovoljava sve potrebe dojenčadi tijekom prvih šest mjeseci života za pravilan rast i razvoj. Vrlo je važno i da novorođenče dobije kolostrum - prvu tekućinu koja se nakon poroda stvara u dojkama. 

- Dragocjena žuta tekućina bogata je proteinima, antitijelima, mineralima i vitaminima te predstavlja prvo naoružanje obrambenog sustava - pojašnjava nutricionistica Darija Vranešić Bender. 

Ističe kako je majčino mlijeko mikrobiološki čisto i osigurava širok spektar antiinfektivnih sastojaka, limfocita, imunoglobulina, oligosaharida, faktora rasta, brojnih enzima i mnogih drugih korisnih spojeva, a iz majčinog mlijeka nedavno su izolirani i probiotici. 

Kod dojenčadi isključivo na majčinom mlijeku zabilježen je manji rizik od probavnih i respiratornih infekcija, a dojena djeca imaju i niži krvni tlak, manji rizik od razvoja pretilosti te nižu razinu kolesterola. 

- Majčino mlijeko uvijek je idealne temperature, a još nije razvijeno dojenačko mlijeko koje bi imitiralo taj sastav - dodaje nutricionistica. 

Blagotvorni učinak dojenje ima i na majku jer ubrzava oporavak od poroda, a uz dojenje se lakše gube i nakupljeni kilogrami. Dugoročno, dojenje smanjuje rizik obolijevanja od karcinoma dojke i jajnika te pojavu osteoporoze. Unatoč prednostima, neke majke brzo odustaju od dojenja. Predsjednica Komore primalja i savjetnica za dojenje Barbara Finderle otkrila je sedam zabluda zbog kojih mnoge žene neopravdano pokleknu.

  • 1. Dojke su se ispraznile - punoća nije dobar pokazatelj količine mlijeka koje je dijete posisalo. Žene koje učestalo i pravilno stavljaju djecu na prsa nikada ni ne osjete pretjeranu punoću. Ponekad i navre više mlijeka nego je djetetu potrebno.
  • 2. Dijete se noću često budi - činjenica da dijete spava cijelu noć nije pokazatelj da je sito. Naprotiv, ako dijete staro deset dana spava cijelu noć, najčešće nije dovoljno jelo.
  • 3. Dijete plače nakon podoja - postoje i drugi razlozi zašto dijete plače. Ne treba limitirati vrijeme podoja, a najbolje je završiti na jednoj dojci, a tek potom prijeći na drugu.
  • 4. Dijete često ili dugo siše - ne postoji pravilo koliko dugo ili često treba hraniti bebu. Neke doje 20 minuta, neke kraće. 
  • 5. Može se izdojiti samo pola količine za obrok - ovime se ne treba zabrinjavati jer većina majki ima dovoljno mlijeka. Najčešći uzrok zbog kojeg dijete ne dobiva dovoljno mlijeka, kojeg ima u dojci, jest loš položaj ili nepravilno sisanje
  • 6. Dijete želi bocu nakon podoja - ako djetetu ponudite bocu nakon podoja i ono ju prihvati, ne mora značiti da je gladno i ovakav način provjere šteti kvalitetnom dojenju.
  • 7. Dijete staro pet tjedana odmiče se od dojke, a čini se gladno – bebe starije od mjesec dana nemaju potrebu zaspati na dojci. Nije se promijenila kvaliteta mlijeka, već se mijenja dijete. 
Idi na 24sata

Komentari 3

  • mama201 19.08.2014.

    istina.. imala tri poroda i bezuspjesno dojila mjesec dana. bas zbog lažnog samouvjeravanja i zabluda. i žao mi je.. sad čekam četvrtu bebu i svim silama i mogućnostima ću pokušati dojiti bar 6 mjeseci. taj osjećaj povezanosti se s ničim ne može mjeriti potpisujem

  • Jeeleenaayy 19.08.2014.

    Potpisujem sve inteligentne komentare, molio bih samo još koju sliku :) Edukacije radi :)

  • kung fu panda 19.08.2014.

    dojenje je najzdravije za dijete i točka,tko god može ,nažalost ima žena koje nemaju mlijeka ,jer iz mog iskustva od njih 4 svi su dojili ,doktora vidimo samo na cijepljenju ili kontroli

Komentiraj...
Vidi sve komentare