To je to što me zanima!

Pite - uvijek slasna i brza delicija od omiljene hrane

Navodno su za nastanak slasne pite “krive” Napoleonove trupe, koje su iz Weimara ponijele recept za pitu od luka, kasnije Quiche Lorraine
Vidi originalni članak

Ono što je za Talijane pizza, to je za Francuze pita, quiche, nacionalno jelo koje najčešće poslužuju kao toplo predjelo. Pečeno prhko tijesto nadjeveno slasnim nadjevom od vrhnja i jaja odlično se spaja sa sirom, šunkom, gljivama, morskim plodovima, ali i porilukom, blitvom, špinatom, artičokama i tikvicama. Najpoznatiji je Quiche Lorraine, prepoznatljiv po gurmanskom okusu sjeckane slanine. Pita se tradicionalno posluživala za prvosvibanjski praznik, odmah poslije pečene svinjetine. Navodno su za nastanak slasne pite “krive” Napoleonove trupe, koje su iz Weimara ponijele recept za njemačku pitu od luka, koja se poslije transformirala u Quiche Lorraine.
Osim miksanjem sastojaka u tijesto koje se nadijeva i peče u okruglom kalupu, quiche se brže i jednostavnije može pripremiti od lisnatog tijesta. Svaka kućanica pomno čuva svoju tajnu savršene pite, a osim u “vježbanju”, tajna je i u pažljivom kombiniranju namirnica. Isprobajte sušene rajčice, dimljeni losos, pesto, pa čak i gorgonzolu, koju možete pomiješati s kravljim sirom.

QUICHE OD LISNATOG TIJESTA
Namastite okrugli lim za pečenje ili kalup maslacem i u njega stavite lisnato tijesto razvaljano u krug, a rubove tijesta podignute. Tijesto ispikajte vilicom i napravite nadjev prema želji, pećnicu uključite da se zagrije na 200°C. Pospite sirom, jajima i vrhnjem te zapecite oko 20 minuta dok ne postane zlaćano.

INTEGRALNO TIJESTO ZA PIZZU
Izmiksajte nasjeckanu mrkvu po 100 g zobenih pahuljica i maslaca u glatku smjesu. Izmiješajte 100 g integralnog brašna, žlicu praška za pecivo i malo soli. Sve pomiješajte i zamijesite glatku smjesu. Umotajte u foliju i ostavite da se hladi u hladnjaku oko 45 minuta. Razvaljajte tijesto i pecite na 190 stupnjeva oko 15 min.

ZELENA PITA OD KRUHA ŠTEDI NOVAC
Inačica pite je strata, koja je idealan način da se uštedi stari kruh. Debelim kriškama kruha uklonite koru, premažite ih pestom, posložite u lim za pečenje i preko njih prelijte smjesu od jaja s vrhnjem i mlijekom te pospite sirom. Pecite više od pola sata.

NASTAVAK...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare