To je to što me zanima!

Plisirano i u trendu: Naborana suknja vlada modnom scenom

Tkanina naslagana ili naborana najprofinjenijom metodom obrade, proslavila se u filmu "Sedam godina vjernosti" s Marilyn Monroe, a danas je nose brojne ljepotice
Vidi originalni članak

Riječ plisirati dolazi od francuskog glagola plisser i znači naborati ili slagati. Prva asocijacija na taj klasičan materijal vodi nas natrag u školske klupe. Međutim, aktualna ženska plisirana odjeća nema nikakve veze s takvom vrstom discipline. Za proljeće i ljeto predstavila su je neka od najvećih imena na svjetskoj dizajnerskoj sceni - Gucci, Proenza Schouler, Christopher Kane, Céline, Dries Van Noten... I najbolje se slaže s još jednim velikim modnim trendom - redizajniranom bijelom košuljom.

Za dan nose se najjednostavniji modeli koji uistinu, pomalo podsjećaju na školsku uniformu, a za večer najbolje funkcioniraju metalik plisirane suknje, haljine od šifona i svile ili pak rokerski kožnati modeli. Jedna od najprofinjenijih metoda obrade tkanina poznata je još iz doba starog Egipta, a jedan od svojih najsjajnijih trenutaka plisirana haljina doživjela je 1955. u filmu “Sedam godina vjernosti”, kada ju je Marilyn Monroe zavodljivo “propuhala” u podzemnoj. Slavni model koji je pedesetak godina poslije na dražbi prodan za 4,6 milijuna dolara dizajnirao je holivudski kostimograf William Travilla. 

Danas ga nosi nova glumačka modna ikona, Lupita Nyong’o - nakon što je zablistala u zagasitonarančastoj Givenchyjevoj toaleti, nešto opušteniju verziju plisea odjenula je i za dodjelu nagrade Oscar. Plisirane suknje, posebno do pola lista, apsolutno obožavaju i modne blogerice te urednice. Za svoj smart look uvijek biraju plise.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Idi na 24sata

Komentari 9

  • mily 18.03.2014.

    žensko sam, ali moram priznati da me pomalo hvata tiha jeza na samu pomisao kako se neke žene obuku. Ne razmišljaju da li im nešto dobro pristaje ili ne, važno da je moderno. Plisee i buckasta žena. Jel vam to zamislivo?

  • kung fu panda 18.03.2014.

    katastrofa

  • olivia 1 18.03.2014.

    Ovakvo što obući, neee.

Komentiraj...
Vidi sve komentare