To je to što me zanima!

Pogledajte kako pripremiti ukusni poljički soparnik

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Soparnik, specijalitet iz dalmatinskih Poljica, datira još iz vremena starih Turaka. Svi recepti preuzeti su s portala WWW.CROCHEF.COM
Vidi originalni članak

U originalu, za pripremu soparnika potrebne su okrugle drvene ploče sinije, tijesto se valja uz pomoć "lazanjura", a sve zajedno peče se u "kominu". No i obična pećnica biti će sasvim dovoljna za naš domaći soparnik

SASTOJCI:
za tijesto: 500 g brašna,3 žlice maslinovog ulja • 1/2 žličice soli • 250 ml vode
za nadjev: svežanj peršina, kg blitve, vezica mladog luka, češnja češnjaka, maslinovo ulje, sol

PRIPREMA:
Listove blitve dobro operati i izrezati tvrdi dio. Zatim ih narezati na trakice, preseliti u duboku zdjelu, dodati sjeckani mladi luk i peršin, sve zajedno posoliti i preliti maslinovim uljem. Promiješati i staviti na stranu. U zdjelu prosijati brašno, dodati malo soli, dvije žlice maslinovog ulja, malo vode i ručnim mikserom umijesiti tijesto. Na pobrašnjenu dasku prebaciti tijesto, podijeliti ga na dvije polovice i jednu po jednu izvaljati u oblik kruga. Lim za pečenje posipati brašnom i na njega pomoću valjka prebaciti jedno tijesto. Tijesto nadjeneti mješavinom povrća i preklopiti drugom polovicom. Rubove obiju tijesta spojiti i podvinuti prema unutra. Staviti u zagrijanu pećnicu na 200°C oko 20 minuta. Kada soparnik izvadimo iz pećnice, premažemo ga mješavinom maslinovog ulja i protisnutog češnjaka.
www.crochef.com

Idi na 24sata

Komentari 2

  • tinći 02.12.2010.

    Ma molim te odaklen je taj recept, koje prije ljudima dao mikser.Tijesto se radi rukama i u njega neide maslinovo ulje. Ta sigurno nije iz Poljica.

  • ariva 28.07.2008.

    Ovo što se vidi na slici nema veze s poljičkim soparnikom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare