To je to što me zanima!

Povežite se s prirodom na 5 jednostavnih načina

Priroda je dio našeg života. Određuje koju odjeću ćemo nositi, u koje doba dana ćemo spavati, koju hranu ćemo jesti
Vidi originalni članak

Baš kao i priroda čiji smo dio, sastavljeni smo od elemenata vode, zemlje, vatre, prostora i zraka. U ravnoteži smo ako su naši unutarnji elementi u skladu s vanjskima.

No živeći u umjetnom okruženju uredskih prostora s neprestano reguliranim atmosferskim uvjetima, svježom vodom, voćem i povrćem dostupnima od 0-24, prije ili kasnije osjetimo isključenost iz prirodnih ritmova.

Evo 5 jednostavnih načina kako se povezati s prirodom:

1. Jedite rukama (odnosno prstima)

Neka hrana zaista ima bolji okus kad se jede prstima te pruža zanimljivo taktilno iskustvo. Naše ruke su naš prvi dodir s hranom koju jedemo. Svaki naš prst je nastavak jednog od pet elemenata pa tako elementi našeg tijela prepoznaju elemente naše hrane, čak i prije nego što su stigli do usta. Iako se u nekim dijelovima svijeta i dalje određena hrana jede prstima, u zapadnom dijelu svijeta ovaj se čin smatra nepristojnim. No uvijek možete biti nepristojni i jesti sa svih svojih pet prstiju u svoja četiri zida.

2. Hodajte bosi

Odbacite cipele i kada god je to moguće – uzemljite se. Samo nekoliko bosonogih minuta provedenih na travi donosi doslovnu i opipljivu vezu sa zemljom.

3. Dodirnite zemlju

Svaki od naših pet prstiju predstavlja jedan od pet elemenata, stoga, uronite ih u zemlju i uspostavite vezu. Ide li vam od ruke ili vas posebno interesira, uvijek se možete početi baviti vrtlarenjem. Balkon i vrt će cvjetati, a i vi zajedno s njima.

4. Zagrlite drvo

Zvuči čudno, ali djeluje. Za samo nekoliko minuta, smirujuća energija drveta prelazi na čovjeka i čini ga spokojnim neko vrijeme. Za mentalnu ravnotežu – zagrlite drvo.

5. Kada god imate priliku, izađite na sunce

S ovim izvorom života, duboko smo povezani, a uživanje u njegovim toplim zrakama oživljava naše unutarnje sunce. Samo nekoliko minuta dnevno dovoljno je za produkciju vitamina D i otpuštanje hormona serotonina te onaj zdravi unutarnji i vanjski sjaj. Ravnoteža je ključ svega– imate li osjetljivu kožu, pravilno se zaštitite.

 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare