To je to što me zanima!

Prva pomrčina Mjeseca u dvije godine, poznatiji i kao 'Krvavi'

Samo pomračenje trajalo je oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati. U prizoru su najbolje uživali građani dijelova Azije, Australije, SAD-a i Južne Amerike
Vidi originalni članak

Krvavi Mjesec događa se tijekom potpune pomrčine Mjeseca, kada se Zemlja nalazi izravno između Mjeseca i Sunca, skrivajući Mjesec od Sunčeve svjetlosti, objasnila je NASA.

Pratite uživo: Krvavi Mjesec

Danas ujutro, 26.svibnja, mnogi promatrači s noćne strane planeta su to i sami mogli pratiti. Ovaj datum ne označava samo 'supermjesec', već i takozvani krvavi mjesec, zahvaljujući potpunoj pomrčini Mjeseca, prvoj u dvije godine. 

POGLEDAJTE VIDEO (Supermjesec prije tri godine):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Potpuna pomrčina Mjeseca obično traje satima, ne zahtijeva opremu za gledanje i potpuno je sigurna za gledanja. Na nebu nema zasljepljujućeg Sunca, sve što promatramo je kako Zemljina sjena pada preko mjesečevog lica. Jedina 'loša' vijest je da je ova trajala kratko - oskudnih 14 minuta i 31 sekundu, piše astronomy.com.

Ime 'krvavi' je dobio zbog svog crvenog sjaja.

- Kad se to dogodi, jedina svjetlost koja u tom trenutku doseže Mjesečevu površinu je s rubova Zemljine atmosfere. Molekule zraka iz Zemljine atmosfere raspršuju većinu plave svjetlosti. Preostala svjetlost reflektira se na Mjesečevu površinu crvenim sjajem, stoga se Mjesec čini crvenim na noćnom nebu -  objašnjava NASA.

Ne samo da svibanj donosi pomrčinu Mjeseca, već i najbolji 'supermjesec' u godini. Riječ je o pojavi kada se Mjesec čini većim nego što uobičajeno je na noćnom nebu, jer se nalazi na najbližoj točki Zemlje u svojoj orbiti.

Gdje je bio vidljiv?

Supermjesec je djelomično bio vidljiv svugdje gdje je u tom trenutku bila noć. Pod vedrim vremenskim uvjetima, promatrači neba širom svijeta uživali s​​u u predstavi.  U prizoru su najbolje uživali građani dijelova Azije, Australije, SAD-a i Južne Amerike

PUSTOLOVINA OD GODINU I POL Ivana i Saša dali otkaze i kreću na put oko svijeta: 'Namještaj smo prodali, sad ćemo i auto...'

U SAD-u su ga najbolje vidjeli stanovnici Havaja, Aljaske i zapadnih saveznih država. Samo pomračenje trajalo je oko 14 minuta, a cijeli događaj oko pet sati, od 8.47 do 13.49 sati po koordiniranom svjetskom vremenu (UTC),  prenosi CBS.

Prve fotografije

1. Sydney, Australija

2. Anitkabir, Turska

3. Stonehenge, Engleska

4. San Diego, Južna Amerika

5. Hong Kong, Kina

6. Kip Krista Iskupitelja, Rio de Janeiro

7. Tokio, Japan

8. Honolulu, Havaji

 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • Tiha Žena 26.05.2021.

    Inače, svima na znanje, svi koji su komentirali onu curku izgubljenu u šumi članak je bio slobodan za komentare, nakon toga stavljen na +, svi koji smo tamo komentirali smo ispali kao pretplatnici... samo informacija ako se i vama dogodi isto

  • nap 26.05.2021.

    steta sta se nije moglo vidjet kod nas

  • Anakin S 26.05.2021.

    Lako za mjesec ,nema ni sunca ..

Komentiraj...
Vidi sve komentare