To je to što me zanima!

Pravila pranja i sušenja čuvaju omiljenu odjeću

Svila, vuna i viskoza mogu se vrlo lako raširiti ako se još mokri izvjese na konop. Zato ih je najbolje lagano protresti pa položene sušiti na ručniku
Vidi originalni članak

Šarena odjeća dulje će zadržati boju ako je uvijek perete preokrenutu. Ne treba je ni sušiti na direktnom suncu (osobito ne pamuk) jer i zbog njega odjeća blijedi. Traperice također treba prati s naličja jer prašak za rublje na njima lako ostavlja bijele mrlje. Kako bi se što manje zgužvale, po završetku pranja treba ih odmah izvaditi iz perilice, protresti i objesiti.
Odjeća od vune, svile, lana i viskoze lako se raširi dok je mokra, zato ju je najbolje nakon pranja lagano protresti i položenu sušiti na ručniku dok se malo ne ocjedi. Džempere i pulovere od vune nakon pranja ne treba prejako cijediti da se ne bi raširili, nego samo lagano rukama pritisnuti materijal. Da bi zadržali prvotni oblik, položite ih na ručnik, omotajte ga oko njih i ostavite neko vrijeme dok ne upije vodu. Ručnik zatim prostrite i na njega ravno položite džemper. Nove pamučne majice skupit će se u pranju ako nisu oprane prije šivanja.

PAMUK: 40°C: Pamuk dobro podnosi sve temperature, no šarene majice je najbolje prati na 40°C jer će tako dulje trajati, a plahte i ručnike do 90° C.

NAJLON 40°C: Poliester, najlon, spandeks i akril se ne skupljaju te se mogu prati sa svim deterdžentima. U sušilici se gužvaju pa koristite blaži program.

SVILA: Kemijsko čišćenje je najpogodnije za ovaj prirodni i skupi materijal. Ručno je možete prati u mlakoj vodi s blagim sapunom. Sušiti položeno.

VUNA: Budući da se skuplja  u toploj vodi, treba je ručno prati u hladnoj, i to blagim praškom. Dobro je osušite na zraku jer vlažna lako upija mirise.

VISKOZA 40°C: Potrebno ju je ručno prati u hladnoj vodi ili u perilici na nižoj temperaturi. S vremenom materijal slabi pa ga održavajte kemijskim čišćenjem.

LAN 30°C: Struktura lanene odjeće zbog čestog pranja u perilici slabi pa postaje vrlo tanka. Zato je lan bolje prati ručno u hladnoj ili mlakoj vodi.

FLANEL 30°C: Radi se od vune ili pamuka, a ponekad i mješavine vune te sintetičkih vlakana. Pere se u mlakoj ili hladnoj vodi s blagim deterdžentom.

KREP 60°C: Krep se uglavnom radi od industrijskih materijala (svile, pamuka i vune). Ako je od svile i vune, perite ga kemijski, a pamučni u perilici.

ŠIFON 40°C
Uglavnom se za njega koristi industrijska svila. Takav šifon možete prati u perilici na 40°C ili kemijski čistiti. Glačajte na najnižoj temperaturi.

JEANS 40°C
Traper se najbolje  pere u perilici na 40° C. Hlače od jeansa ne treba sušiti u sušilici, jer se jako gužvaju, niti stavljati previše deterdženta.

MIKS 40°C
Odjeću od mješavine svile i pamuka kao i saten treba prati u perilici do 40° ili čistiti kemijski. Svilu i lan ili svilu i vunu isključivo kemijski.

KAŠMIR
Uprljate li ga, nikako nemojte čistiti samo tu mrlju jer možete oštetiti nježni materijal. Preporučuje se kemijsko čišćenje ili ručno pranje.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare