To je to što me zanima!

Prednosti magnezija: Odličan za zdravlje kostiju, mišića i mozga

Magnezij je neophodan za normalno funkcioniranje cijelog organizma. Kao četvrti mineral po zastupljenosti u ljudskom tijelu, neophodan je za zdrave živce
Vidi originalni članak

Također pomaže tijelu da kontrolira energiju, šećer u krvi, krvni tlak i mnoge druge procese, kaže Allie Gregg, licencirani dijetetičar.

Koliko magnezija trebamo unositi dnevno?

Postoje dvije vrste esencijalnih minerala koji su potrebni ljudskom tijelu - makro i minerali u tragovima. Magnezij je jedan od sedam makrominerala, što znači da nam svakodnevno trebaju relativno velike količine kako bismo ostali zdravi.

POGLEDAJTE VIDEO (najzdravije namirnice):

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Količina magnezija koja nam treba dnevno uvelike ovisi o dobi, tjelesnoj težini, spolu te načinu života. 

Prema američkom Nacionalnom zdravstvenom institutu, ovoliko magnezija trebate unijeti na dnevnoj razini:

  • od rođenja do 6 mjeseci (30 mg)
  • od 7 do 12 mjeseci (75 mg)
  • od 1 do 3 godine (80 mg)
  • od 4 do 8 godine (130 mg)
  • od 9 do 13 godina (240 mg)
  • od 14 do 18 godina (410 mg za dječake i 360 mg za djevojčice)
  • preko 18 godina (400 - 420 mg za muškarce i 310 - 320 mg za žene)
  • trudnice (350 - 400 mg ovisno koliko godina ima)
  • dojilje (310 - 360 mg ovisno koliko godina ima).

U kojim namirnicama je prisutan?

Mineral se nalazi u mnogim cjelovitim namirnicama. Iako može biti teško odrediti količinu magnezija u namirnicama jer Uprava za hranu i lijekove (FDA) ne zahtijeva da se količina magnezija nađe na deklaraciji, osim ako je određenom proizvodu dodan ovaj mineral pa su obavezni o tome obavijestiti potrošače.

Međutim, ako se pridržavate zdrave prehrane ili se držite dijete poput mediteranske, vjerojatno unosite dovoljne količine magnezija.

Uloga magnezija

Većina, oko 60%, magnezija je prisutno u našim kostima i zubima. Stoga magnezij igra bitnu ulogu u zdravlju kostiju i zubi, a nedostatak može dovesti do osteoporoze i parodontalne bolesti.

Preostalih 40% magnezija nalazi se u stanicama mekog tkiva u cijelom organizmu. U ovim stanicama, magnezij veže ključne molekule: protein, nukleinske kiseline i lipide. Ovo vezivno djelovanje je ono što molekule čini sposobnim da obavljaju svoj posao, poput stvaranja proteina, replikaciju i popravak DNA. Iz ovih razloga, nedostatak magnezija povećava rizik za obolijevanje od dijabetesa tipa 2, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara, piše Insider.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare