To je to što me zanima!

Prekrižene ruke zbunjuju mozak i smanjuju bol u tijelu

Prekrižene ruke najveći utjecaj imaju na bol koja se osjeća u rukama. Mozak nije naviknut na prekrižene ruke i ne može percipirati mjesto gdje je bol nastala
Vidi originalni članak

Prekrižene ruke na prsima nakon pretrpljene ozljede mogu umanjiti doživljaj boli, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu College London. Križanjem ruku zbunjujemo mozak o lokaciji boli, a ponajviše se to odnosi na bol u rukama.

- Čini se da nakon povrede nije dobro samo trljati ranu, već i prekrižiti ruke - kaže voditelj istraživanja Giandomenico Iannetti.

U svakodnevnom životu ljudi lijevu ruku obično koriste za dodirivanje i uzimanje stvari na toj strani, a desnu za stvari na desnoj. Na primjer, čašu vode koja je na desnoj strani obično uzimamo s desnom rukom.

- To znači da se područje mozga, koje sadrži kartu desne strane tijela i kartu vanjskog prostora, obično aktiviraju zajedno, što vodi vrlo učinkovitoj obradi osjetilnih podražaja. Ukoliko prekrižite ruke te karte se ne aktiviraju više zajedno što rezultira manjom učinkovitošću u obradi osjetilnih podražaja, uključujući bol - kaže Iannetti.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare