To je to što me zanima!

Preporuka za blagdane: Svako uskrsno jelo ima ‘svoje’ vino

Crno-bijeli svijet - iz hrvatskih vinarija i s polica vinoteka probrali smo butelje koje će oplemeniti i najukusnija uskrsna jela, a baš neće opustošiti naše novčanike
Vidi originalni članak

U Francuskoj bi uz riblja jela, koja se tradicionalno jedu na Veliki petak, preporučili chablis te tako jednom riječju preporučili sortu i regiju, jer je Chablis i ime grada na sjeveru Burgundije oko kojeg se vina rade isključivo od chardonnaya. 
Tlo je uglavnom glina, klima prilično hladna, pa su i chardonnayi reskiji i svježiji nego oni iz srca Burgundije, koju mnogi smatraju najboljom vinskom regijom svijeta. Zato će chablis pristajati masnijoj slatkovodnoj ribi, somu, šaranu ili kečigi, pa i manjoj plavoj ribi, poput srdela ili inćuna, a burgundijski chardonnayi ponajboljoj bijeloj morskoj ribi ili posnijoj riječnoj kakav je, na primjer, smuđ. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

U Hrvatskoj je na vinskim etiketama u prvom planu uglavnom sorta pa treba čitati i sitna slova kako bi se prepoznala regija, a time i tip vina. Odnos Chablisa i ostatka Burgundije samo bi se donekle mogao usporediti s Plešivicom i Podunavljem. Prva je doista hladna poput Chablisa, no najbolji vinari rade chardonnaye burgundijskog tipa, uz dugo njegovanje na kvascima pa u njima reskoću zamjenjuje punoća.

Podunavlje je, pak, puno toplije i tamo može problem biti kako zadržati svježinu. Unatoč razlikama, obje podregije imaju izvrsne uvjete za uzgoj najpopularnije bijele sorte na svijetu te velik broj odličnih vinara i enologa koji vrlo dobro znaju kako iz vrhunske sirovine dobiti jednako dobro vino. Za svaku su preporuku plešivički chardonnayi znamenitih vinarija Korak, Šember i Tomac, no imaju i svoju cijenu. Najbolje etikete u pravilu su skuplje od 100 kuna. U širokom Podunavlju vinarije imaju više vinograda pa je proizvodnja malo jeftinija. 

Tako vrlo dobri vrhunski chardonnayi Belja ili Iločkih podruma stoje oko 55, a Chardonnay Sur lie Jasne Antunović iz Dalja, koji je po svemu ravan ponajboljima s Plešivice, oko 100 kuna ili malo manje. Ako ga se još negdje nađe. Iz Erduta je i vino tipa chardonnay, mješavina ove sorte s našom graševinom vinarije Iuris iz preporuke s dna stranice. Riječ je o vinima odabranima s ocjenjivanja Vinske zvijezde za predstojeće blagdanske dane pune finih jela. 

Biser vino za šunkicu i jaja

Crnog terana je 85 posto, a bijele malvazije 15 posto u Giovanniju bijelom biser vinu Leonarda Palčića iz Novigrada. Ima zreli miris i izraženu svježinu te će biti fino uz uskršnji doručak. Biser vina imaju manji tlak od prirodnih pjenušaca. Cijena 50 kuna (DB oprema/4 more wines)

Fini zagorac za bijelo meso

Tri zvjezdice zaslužio je Sivi Pinot 2015. vinarije Bolfan Vinski Vrh iz Hrašćine. Ukusno vino ugodnog, lijepo zaobljenog slankastog okusa i fine kiselosti bit će izvrsno uz pohanu piletinu s rizi-bizijem. Cijena 71 kuna (u vinariji)

Erdutsko vino za najbolju ribu

I mješavina chardonnaya i graševine iz 2015. erdutske vinarije Iuris diči se s tri zvjezdice. Vitko vino stidljive voćne arome i izražene svježine pristajat će uz finu, ali masniju ribu, riječnu i morsku. Cijena 29,99 kuna (Gastro Pantheon)

Odličan crnjak za janjetinu

Pet zvjezdica dobilo je kompleksno, elegantno, puno i gusto vino VAT 184 Master blend 2012. australske vinarije De Bortoli. Miriše po voću, začinima i čokoladi, a pristajat će i uz uz hobotnicu ispod peke ili divljač. Cijena 79,60 kuna (Vrutak)

Erdutski bicikl je linija ukusnih Iurisovih vina odlične cijene (30-ak kuna). Chardonnay-graševina spoj je plemenitih aroma najznačajnije svjetske i čvrstog karaktera najrasprostranjenije hrvatske sorte. Takve mješavine pristaju različitim jelima pa i ovo vino može popratiti gotovo cijeli obrok, ako u njemu nema divljači ili odležanog crvenog mesa.

Nisu Plešivica i Podunavlje jedine regije s dobrim chardonnayima. Odlična vina od te sorte rade u Slavoniji, ponajprije kutjevački majstori Krauthaker i Perak, ali i u Istri gdje je Chardonnay Anima Ivice Matoševića bio jedno od vina koje je prije 15 i više godina stvaralo povijest vinarstva na poluotoku. Danas Matošević radi chardonnay pod imenom Aura, a ta je sorta dominantna i u njegovu elitnom vinu Grimalda bijelo, nazvanom po vinogradarskom položaju. Odličan chardonnay, pod etiketom Milva, ima i vinarija Roxanich iz Kosinožića pokraj Poreča. 

To odležano vino dovoljno je kompleksno, ali i dalje svježe, da može popratiti i šunku, hren, jaja, sireve, luk te rotkvice, široku paletu okusa uskršnjeg doručka kojem nije lako pronaći odgovarajuću pratnju jer treba svježinom zadovoljiti masnoću, slašću ljutinu, a punoćom jaja i sireve.  

Za to je dobar odabir i bijelo vino od crnoga grožđa. Takvi su pjenušci i šampanjci u kojima vrlo često ima crnog pinota, a Giovanni, pjenušavo vino novigradskog vinara Leonarda Palčića, napravljen je na bijelo iako u njemu dominira crni teran. Malvazije je 15 posto.

Teran Giovanniju daje punoću, a svježinu osigurava ugljična kiselina nastala relativno kratkom drugom fermentacijom. Riječ je o dosta teško dostupnom vinu koje ima vjerne obožavatelje. Jedan od njih bio je i pokojni vibrafonist Boško Petrovićm, u čijem je B.P. Clubu uvijek bilo ovog biser vina.

Subota je dan priprema za Uskrs i mnogi jedu uglavnom usput pa je dobro da i vino bude prvenstveno hrana, što po zakonu i jest, a tek onda piće. Sivi pinot je sasvim dobar izbor. Riječ je o prirodnom klonu crnog pinota čije grožđe ima crvenkastu boju. Ako se bobice zadrže desetak sati u moštu i vino će biti tamnije, sličnije roséu nego bijelome. 

Mladi sivi pinot zagorske vinarije Bolfan Vinski Vrh ostao je “čisto” bijelo, lijepo zaobljeno slankasto vino uravnoteženog voćnog mirisa i ugodne kiselosti. Odlična je pratnja jelima od bijelog mesa kakva će mnogi pripremati u subotu. Dovoljno je snažan i da poprati lakša pečenja, ali ne i janjetinu, koja se u mnogim dijelovima Hrvatske tradicijski jede za Uskrs.

Za savršen izbor vina uz to plemenito i delikatno meso treba znati i način pripreme. Slabije pečenoj, kotletima čiji mekani dijelovi ostanu ružičaste boje, pristajat će dobar crni pinot, no ako se peku veći komadi ili cijelo janje, trebat će punije vino. A VAT 184 Master blend 2012. australske vinarije De Bortoli odličan je izbor. 

To je prekrasno uravnotežena mješavina sorata durif (zovu je i petit syrah) shiraza (australsko ime za syrah), cabernet sauvignona i petit verdota iz dva vinograda u jugoistočnoj Australiji. Na Vinskim zvijezdama je osvojila pet zvjezdica, a to znači 95 ili više bodova na listi do 100. U Vrutku je butelja malo manje od 80 kuna, a to je za takvo vino odlična cijena. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • fredaster 26.03.2016.

    Ovo je CRNI HUMOR, da li pisar ovoga teksta zna koliko ima gladnih u RH?

  • mily 26.03.2016.

    svako dobro jelo treba popratiti čašica finog vina. Cin, cin!:))

  • montello 26.03.2016.

    bijelo vino više volim od crnoga

Komentiraj...
Vidi sve komentare