To je to što me zanima!

Previše tekućine za vrijeme utrke usporava i daje na 'masi'

Dobivanje na masi tijekom utrke nema nikakve koristi, već može uzrokovati hepatalnu encefalopatiju, odnosno oštećenje mozga zbog težih oboljenja jetre
Vidi originalni članak

Maratonci koji završe utrku najbrže, izgube i najveći dio svoje tjelesne težine, a to sugerira da ne piju dovoljno tekućine, pokazalo je istraživanje na 643 natjecatelja koji su završili Mont Saint Michel maraton u Francuskoj 2009. godine. Najbrži su završili utrku za manje od tri sata i izgubili tri ili više posto svoje tjelesne težine. Oni koji su utrku završili za tri ili četiri sata izgubili su prosječno 2,5 posto tjelesne težine, dok su oni najsporiji dobili na težini.

Sportaši ne bi trebali ignorirati svoju žeđ, ali organizatori bi stanice s tekućinom trebali postaviti svakih pet kilometara. Tijekom utrke organizatori su savjetovali maratonce da svakih 20 minuta popije 250 mililitara vode. Zbog dostupnosti vode češće su je pili, no mnogi su i pretjerali te kao kontraefekt dobili masu. Dobivanje na masi tijekom utrke može uzrokovati hepatalnu encefalopatiju, odnosno oštećenje mozga zbog teških oboljenja jetre. 

Sportaši su vjerovali da čak i marginalni gubitak vode može uzrokovati dehidraciju te naškoditi njihovoj izvedbi, što je pogodovalo tržištu sportskih napitaka.


Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare