To je to što me zanima!

Prevladajte odbojnost prema povrću

Čak trećina čovječanstva posebno je osjetljiva na gorak okus povrća, pokazale su studije. Tako nam ono može postati odbojno iako je zdravo
Vidi originalni članak

Čak trećina čovječanstva posebno je osjetljiva na gorak okus povrća, pokazale su studije. Tako kemijski spojevi koji su toliko zdravi za naš organizam zbog gorčine istodobno postaju odbojni. Problem počinje već u djetinjstvu kada majke djecu moraju preklinjati kako bi pojela bilo što zeleno. No odbojnost prema povrću kod nekih ljudi postaje trajna navika. Ako pripadate skupini koja štandove s povrćem zaobilazi u širokom luku, moramo vas utješiti da sve nije tako crno. Uz malo domišljatosti, povrće možete učiniti mnogo ukusnijim. Ne samo da će organizam dobiti neophodne vitamine i minerale za kojima je toliko dugo vapilo nego će vam povrće postati ukusno, a možda nakon nekog vremena i omiljena poslastica na svakodnevnom meniju. Strah od svega što u sebi ima bilo kakve masnoće dovela je do potpunog izbjegavanja ulja, maslaca i sireva. No upravo masnoće daju povrću bolji okus i čine ga primamljivijim. Tako pripremljeno povrće može biti i samostalno jelo. Uz to što je zdrav, češnjak povrću daje dodatnu aromu. Od mirisa ćete se zaštititi ako ga kratko prepečete na maslinovu ulju. Kinezi su otkrili kako jednostavnim postupkom potpuno ukloniti gorak okus povrća. Kuhajte ga na pari od 30 do 60 sekundi, a zatim ga stavite u hladnu vodu. Povrće će izgubiti gorčinu, a sačuvati vitamine i minerale. Djeca izbjegavaju sve što je gorko. Zato ne bi bilo loše da počnete sa slatkastim povrćem poput mrkve, graška ili tikvica. Okus povrća postaje sve neugodniji što ono dulje stoji na štandovima. Povrće kupljeno ujutro bit će potpuno različito ako ga kupite oko podneva. Ranoranioci se bolje i kvalitetnije hrane jer sunce i zrak neizbježno uništavaju povrće. Neko povrće postaje gorko starenjem. Probajte pronaći mlade artičoke, repe i mrkve. Uz blaži okus, mlado povrće kraće se kuha.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare