To je to što me zanima!

Pričajte s njima kao s velikima: Tepanje im može samo odmoći

Na prvi pogled dijete koje tepa izgleda simpatično, no treba biti oprezan kako to ne bi prešlo u neki ozbiljniji govorni poremećaj. Djeca tepanjem privlače pozornost pa im to ne treba tolerirati
Vidi originalni članak

- Do tepanja najčešće dolazi zbog nesrazmjera u razvoju govorno-jezične komponente u mozgu i motoričke spremnosti da dijete izvede to što je čulo i što nam želi reći - pojasnila je logopedinja Sonja Oković.

S vremenom se, ističe, to kod djece uskladi, no ako se to ne dogodi, potrebno je potražiti stručnu pomoć. Različiti su razlozi zašto dijete počinje tepati i zašto dolazi do regresije u govoru. Jedan je dolazak brata ili sestre pa na taj način želi privući pozornost roditelja koja mu je sad ‘oduzeta’. Drugi razlog može biti da je dijete zaključilo kako može doći do onoga što želi umiljatim obraćanjem.

- Jedini način da dijete razvije pravilne govorne navike je da mu se obraćate jasnim i razumljivim govorom. Treba izbjegavati tepanje i imitiranje njegova nerazvijena govora. S djetetom bismo od najranije dobi trebali pričati kao s odraslima, a ako dijete tepa, ne bismo smjeli tome pridavati pažnju - savjetovala je logopedinja. 

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Tigar 74 04.11.2017.

    Tepati djeci da ali isključivo u trenutcima igre, maženja, jer djeca moraju osjetiti punoću roditeljske ljubavi i topline. Ali.. u uobičajenoj komunikaciji strogo izbjegavati tepanje jer nas djeca kopiraju u svemu pa tako i u govoru. Osim toga, te pametne glavice itekako nas razumiju tepali im ili čisto govorili...

  • 04.11.2017.

    Meni nekad smeta a nekad mi drago... salu na stranu al djeci treba i tepati jer to su djeca, treba se sa njima pricati, maziti ih, ljubiti a treba i stogovati. Sve ovo je dobro za odgoj.

  • Ekaterina_1 04.11.2017.

    U pravu ste. Popi..dim kad mi muž tepa: moja bucka, krofnica, buhtlica... grrrrr 😠stop it!

Komentiraj...
Vidi sve komentare