To je to što me zanima!

Prirodna zaštita biljaka: Top 5 najboljih fungicida koje možete jednostavno napraviti doma

Trebaju vam sastojci iz kuhinje koje je lako nabaviti - to su češnjak, kamilica, soda bikarbona... Umjesto kemijskih preparata, ovo je jednostavniji i zdraviji način prskanja
Vidi originalni članak

Bolesti biljaka svakodnevica su svih onih koji rade u vrtu. Mnogo je znakova da je biljka zaražena te se bolest može brzo proširiti, što na koncu utječe na urod čitavog vrta. U jednostavne recepte, napravit ćete odličnu zaštitu te zaštititi biljke.

1. Soda bikarbona

Soda bikarbona mijenja pH reakciju na površini biljnih organa te sprječava pojavu plijesni. Tu je više recepata - prvi je super jednostavan, u litru vode ubacite 4 žlice soda bikarbone i žlicu biljnog ulja. U formulu protiv plamenjače i pepelnice pomiješajte jednu žlicu sode bikarbone, 1 l mlijeka i 5 do 10 l vode. Prije upotrebe dobro protresite bočicu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Češnjak

Češnjak je insekticid i biostimulator - usitnite ih par te prelijte s litrom vode, potom ostavite preko noći da odstoji. Ako ima intenzivan miris po češnjaku, dodajte još malo vode. Idealno je koristiti ga odmah a ne da stoji danima. U tekućinu možete dodati i par lista lovora, kako bi efekt bio još bolji.

ČUDO KRAJ DARUVARA Suncokret im je narastao čak 6 metara: 'Naš je div ponos ulice'

3. Crveni luk

Ova formula daje super zaštitu od plamenjače. U 10 litri vode ubacite 200 g lukovine te je ostavite neka odstoji. Pošpricajte biljke dva do tri puta tjedno.

4. Fungicid od tri vrste povrća

U mješavinu idu tri veće glavice crvenog luka i jedna češnjaka. Usitnite sve te prelijte s 2 litre tople vode. Nakon toga ubacite dvije žlice paprike u prahu i pomiješajte te ostavite da odstoji preko noći. Nakon toga, ujutro, ubacite žlicu tekućeg sapuna i 2 litre ohlađene prokuhane vode. Idealno je koristiti za zaštitu voća i povrća, svakih 10 do 15 dana. Ne zaboravite - kiše ispiru sve s biljaka.

LIJEPO I KORISNO Posadite svoje začine u kuhinji pa uživajte u svježim aromama

5. Kamilica

Odlična je protiv gljivičnih bolesti. U šalicu suhih cvjetova kamilice ubacite 1 l prokuhane vode. Ostavite poklopljeno u posudi preko noći. Koristi se za tretiranje biljaka i tla, pod uvjetom da zemljište nije prevlažno.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • BEOGRAĐANKA 02.09.2023.

    Kada se sa ljubavlju neguju biljčice nema nigde napasnika .

Komentiraj...
Vidi sve komentare