To je to što me zanima!

Prisjest će vam: Evo od čega se sve proizvode gumeni bomboni

Za njima su posebno "luda" djeca koja su u stanju pojesti cijelu vrećicu bez predaha. Ali, kada bi ljudi znali kako nastaju, rijetki bi ih ponovo stavili u svoja usta, a još rjeđe u dječja
Vidi originalni članak

Rijetki ljudi ne vole žvakati gumene bombone, tako šarene i mirisne. Za njima su posebno "luda" djeca koja su u stanju pojesti cijelu vrećicu bez predaha. Ali, kada bi ljudi znali kako nastaju, rijetki bi ih ponovo stavili u svoja usta, a još rjeđe u dječja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ti preslatki slatkiši nastaju od otpada - od kože koja u tvornicama mesa ostaje nakon obrezivanja životinja, najčešće goveda i svinja. To se posebnim procesima pretvara u želatinu koja se osim u gumenim bombonima, koristi za pripremu mnogih slastica, voćnih jogurta, preljeva za salate... Želatina se proizvodi i ukuhavanjem životinjskih tetiva, kostiju itd.

Cijeli proces je vjerno prikazan u kratkom videu na čijem se početku pojavljuje žena s gumenim bombonom u ustima, a potome se film vrti unatrag do samog početka proizvodnje - i to je zaista odvratno.

Želite li biti sigurni da ne jedete želatinu u slatkišima, jer ste možda vegetarijanac, dobro proučite deklaraciju proizvoda. Ako se ne spominje, a piše da ima pektina, tada ste sigurni. Pektin je biljnog podrijetla (dosta ga ima u jabukama) i služi kao prirodni zgušnjivač.

Idi na 24sata

Komentari 157

  • pravica3 09.02.2017.

    heh, baš svašta pišete....pa mi ljudi sa sela jedemo oduvijek svinjske kožice...nekad su bili in one malo podimljene, a danas su dobre i bez mirisa...3-4 puta u zimskom periodu obavezno u hladetini ...meni se to nimalo ne gadi, osim ako nije u pitanju nehigijenska priprema te želatine i bombona....a te kožice nisu nikakav otrov...što je jedino bitno i važno

  • snoopylove4ever 09.02.2017.

    Jaaoo otkrili ste toplu vodu....

  • pumpi 09.02.2017.

    uopće se ne vidi da je članak objavio vegan :-))) pa šta bi onda trebo reć za lučevine (hladetine, pače) gdje jedemo direkt kuhanu svinjsku kožu, ili pečenku (prase, odojak) sa ražnja, a gdje kožu samo budala ne jede?

Komentiraj...
Vidi sve komentare