To je to što me zanima!

Proljeće je vrijeme za čišćenje. Nereda oko vas i onog u vama!

Tolerancija prema neredu varira, neke može smetati hrpa prljavog rublja u kutu sobe, neki s tom hrpom mogu živjeti tjednima. Evo kako čišćenje nereda oko sebe pomaže i čišćenju nereda 'u vama'
Vidi originalni članak

Proljetno čišćenje ne odnosi se samo na vaše kućanstvo već i na vaše tijelo i um. I znanost se slaže.  Dubinsko čišćenje prostora oko vas može pozitivno utjecati na vaše psihičko stanje, možete se preporoditi. 

Ima nešto u tome što počinjemo raditi veliko čišćenje u proljeće, dok vani cvjetaju novi pupoljci i priroda vrišti, piše CNN.

USVOJITE TU NAVIKU Vrata perilice rublja je između pranja bolje uopće ne zatvarati

Jeste li upoznati s metodom 'KonMari'?

Marie Kondo popularizirala je prednosti organiziranja i pospremanja vašeg doma svojom bestseller knjigom 'The Life-Changing Magic od Tidying Up'.

Njena metoda nazvana je 'KonMari', prema kojoj se prilikom pospremanja za svaku stvar zapitate 'je li ovo uspomena na nešto i veseli li me'. Ako je odgovor 'ne', tu stvar bacate.

- Tako u fizičkom svijetu stvaramo obrazac razmišljanja ili jednostavnije rečeno - ako radiš nered oko sebe, nered je zapravo u tebi - kazala je Regina Leeds, autorica hvaljene knjige 'One Year To an Organized Life'.

Povećava se osjećaj samopoštovanja

Kada se riješimo nereda oko sebe, to će podići naše samopoštovanje i usmjeriti nam energiju na promjene gdje ćemo biti optimističniji u pogledu na život.

Odobreno od strane psihologa

PROLJETNI CHIC Nova sezona: Četiri proljetne jakne koje već imate u ormaru

Ne treba biti profesionalac u organiziranju prostora oko sebe ili školovan u feng shuiju da bi se shvatila prednost čišćenja nereda oko sebe. I psiholozi se slažu da ljudi stvaranjem fizičkog nereda oko sebe zapravo prikrivaju vlastite probleme.
 
Napominju kako je skladištenje potpuno drugačija razina 'poremećaja'.

- Živimo u kulturi koja pribavlja pa postoje neki od nas koji čeznu za spokojem koji može doći s manje nereda - poručuje Michael Tompkins, licencirani psiholog  i stručnjak za kognitivnu terapiju u San Franciscu.

PROMO Miran i uredan dom bez gamadi više nije nemoguća misija!

Stvaranje kontinuiteta

Tolerancija prema neredu varira od osobe do osobe, neke može smetati hrpa prljavog rublja u kutu sobe, neki s tom hrpom mogu živjeti tjednima i ne živcirati se.

Stvaranje navike čišćenja u određeno vrijeme psihički je lakše podnijeti jer si tako niste dopustili da se nakupi, jer kada se smeće nakupi, teže se pokrenuti i počistiti ga.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare