To je to što me zanima!

Protulijek za pijanstvo: Stiže pilula za triježnjenje u sekundi

Enzimi koji ubrzavaju metabolizam alkohola u želucu kreiraju efekt milijuna jetrenih stanica koje potiču njegovu razgradnju, pa dolazi do pada razine alkohola u krvi
Vidi originalni članak

Obožavatelji kapljice uskoro će se moći vratiti u trijezno stanje u roku od nekoliko sekundi, tvrde znanstvenici s Instituta tehnologije Massachusetts. Oni su izumili koktel enzima za brzu razgradnju alkohola, piše Daily Mail, a tvrde da će izgledati kao da je milijun stanica jetre smješteno u želucu.

Jedan od enzima, oksidaza, zaslužan za razgradnju alkohola, uvijek je u kombinaciji s produktom hidrogen peroksida, koji je potencijalno štetan ako se često uzima. Zato je potrebno koristiti ga s drugim enzimima kako bi se spriječili njegovi štetni efekti. Ispitivanja su pokazala da korištenje tih enzima rezultira trenutnim triježnjenjem i padom razine alkohola u krvi, a sam tretman naziva se protulijekom za pijanstvo.

- Nanokapsule enzima ubrzavaju izgaranje i probavu alkohola, a može ih se staviti u običnu pilulu - rekao je voditelj tima izumitelja, profesor biokemije i biomolekularni inženjer Yunfeng Lu.

Ističe kako su potrebna daljnja testiranja prije nego pilule budu puštene u prodaju.

Idi na 24sata

Komentari 87

  • prst u oko 19.02.2013.

    pa koji je onda smisao uzimanja alkohola i opijanja, ako nakon toga uzmeš tabletu i u sekundu se istrijezniš, glupostiii, akio želiš biti trijezan ne uzimaj alkohollllllllllllllllll i riješena stvar

  • floppy 19.02.2013.

    Kud ovo nisu prije izmislili:-)

  • ljubica24 19.02.2013.

    Razina alkohola u krvi pada, šta je sa mozgom koliko njemu treba da se oslobodi alkohola?

Komentiraj...
Vidi sve komentare