To je to što me zanima!

Prva podzemna željeznica u New Yorku služila je za zabavu

Davne 1870. godine za javnost je otvorena prva pneumatska podzemna željeznica u SAD-u, 1935. Robert Watson-Watt demonstrirao je korištenje radara, a . Willem Janszoon iskrcao se u Australiji
Vidi originalni članak

U New Yorku je 26. veljače 1870. godine za javnost otvorena prva pneumatska podzemna željeznica u SAD-u. Jedan jedini tunel koji je imala bio je dug 91 metar pa ga je javnost koristila tek kao zabavnu vožnju, sve do 1873. godine, kad je zatvorena.

POGLEDAJTE VIDEO: Potop u podzemnoj željeznici u New Yorku

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Iako se često spominjala kao važna stepenica u razvoju prijevoza u New Yorku, projekt je iznjedrio sustav pneumatske cijevne pošte koji se koristio sve do 1953. Tijekom prva dva tjedna rada, Beach Pneumatic Transit prodao je više od 11.000 vožnji te više od 400.000 vožnji u jednoj godini. Cijena karte bila je 25 centi.

Demonstracija rada radara

Na današnji dan 26. veljače 1935. godine Robert Watson-Watt je prvi demonstrirao korištenje radara. On je bio među prvima koji je pokušavao izmjeriti vrijeme odbijanja ili refleksije radijskih signala. Svoj izum počeo je razvijati od 1933., i to britansku verziju radara, a 1935. predložio je Ministarstvu zračnih snaga sustav za otkrivanje i određivanje zrakoplova radijskim metodama. Nakon uspješnog prikaza dobio je mogućnost uspostave prve tri radarske postaje, 1937. godine.

Prvi Europljanin u Australiji

Willem Janszoon bio je nizozemski pomorac koji je na brodu Duyfken 26. veljače 1606. godine kao prvi Europljanin stigao do Australije. Iskrcao se na poluotoku York, u sjevernom Queenslandu, na najsjevernijoj točki australskoga kopna. Mislio je da se iskrcao na obale Nove Gvineje

Ostale tekstove iz rubrike Retro u 24 sata potražite OVDJE.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare