To je to što me zanima!

Prve minute bebina života: To je puno promjena za malo biće

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Prvi sat za bebu je zapravo vrlo stresan - nakon ugodnog i toplog okruženja majčine maternice nastupaju cjepiva, testovi, vaganja i ocjene koje pokazuju koliko je beba zdrava
Vidi originalni članak

Prvi dan u životu bebe vrlo je stresan. Jeste li se ikad pitali što bebe prolaze u prvih 1440 minuta nakon izlaska iz sigurnosti majčina trbuha?  

POGLEDAJTE VIDEO SPECIJAL:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video


Netom nakon porođaja trenutak je u kojem majke prvi put čuju glas svoje bebe, a bebin plač znak je da je dijete, prvi put u proteklih devet mjeseci, samostalno prodisalo. Sam čin porođaja za bebe je veliki šok i u dodiru s “hladnim zrakom” izvana dolazi do otpuštanja pritiska te uslijed toga svi vitalni organi počinju samostalno funkcionirati.

U prvim satima života djeca dobiju pregršt novih informacija o svijetu oko sebe - prvi put jasno čuju majčin glas i osjete dodir kad ih babica položi majci na prsa.


Liječnik će odrezati pupčanu vrpcu preko koje se beba hranila u trbuhu, a pupčani batrljak se tretira antiseptičkim puderom i omota sterilnom gazom. Unutar prvih 24 sata radi se prvi sistematski pregled tijekom kojeg se pregledavaju oči, kukovi, srce te testisi kod dječaka.

Novorođenče se tada vraća majci na dojenje, koje se preporučuje unutar prvog sata. Beba će nakon toga vjerojatno prespavati ostatak prvog dana. Prosječno novorođenče spava između 16 i 18 sati dnevno. Ako je sve u redu, iz bolnice se izlazi treći dan.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • 09.05.2017.

    Mojoj malenoj počeli rasti zubići pa ja i žena spavamo na rate ili kada smo na WCu :D

  • Cipelcug 05.05.2017.

    Slatkice. Brzo odrastu.

  • Cippiripi 05.05.2017.

    Moja curica je evo mjesec dana i jos se navikava na ovaj svijet :) Spavanje 16-18h? Nems sanse budna vecinom tokom dana..

Komentiraj...
Vidi sve komentare