To je to što me zanima!

Psi u nosu imaju 'infracrveni senzor' koji detektira lovinu

Psi su sposobni osjetiti toplinsko zračenje iz toplih tijela ili slabije toplinsko zračenje i mogu svoje ponašanje usmjeriti prema tom signalu, kaže Anna Balint, voditeljica studije
Vidi originalni članak

Psi imaju neku vrstu infracrvenog senzora u nosu kojim mogu u minuti otkriti promjene u temperaturi nastale, primjerice, u blizini druge životinje, stoji u studiji mađarskih i švedskih znanstvenika. 

Znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Lund i mađarskog Sveučilišta Eotvos Lorand kazali su da će njihovo otkriće pomoći u boljem razumijevanju na koji način predatori uoče svoj plijen kada ga ne mogu čuti, vidjeti ili nanjušiti. 

Gola, vlažna koža na vrhu psećeg nosa puna je živčanih završetaka i djeluje poput infracrvenog senzora, navode u radu u Scientific Reportu, a koji objavljuje Nature Research Journal.

VI NA PRVOM MJESTU Najbolji za vezu: 4 horoskopska znaka koja vas neće iznevjeriti

- Psi su sposobni osjetiti toplinsko zračenje iz toplih tijela ili slabije toplinsko zračenje i mogu svoje ponašanje usmjeriti prema tom signalu. Pokušali smo pronaći područje u mozgu koje pokazuje visoku aktivnost ako su izloženi toplom, a zatim hladnom predmetu - kaže Anna Balint, voditeljica studije.  

Skeniranje mozga pokazalo je povećanu moždanu aktivnost u pasa kada su izloženi toplijim predmetima u okolini. 

- Moguće je i da drugi mesojedi imaju sličan infracrveni senzor, a to otvara novo poglavlje u proučavanju odnosa između lovine i predatora. To upućuje na potrebu proučavanja lovačkih strategija predatora kao i tijela lovine s fokusom na detekciju topline - kaže Ronald Kroger, znanstvenik sa Sveučilišta Lund. 

NA SVE NAČINE Mislite da znate napraviti jaja? Evo u čemu većina ljudi griješi

Među psima obuhvaćenima istraživanjem bili su zlatni retriveri i border colliji (graničarski škotski ovčar). (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 07.03.2020.

    To naš miki ima od devedesete u nosu.

  • Plavusa 13 Pink G 06.03.2020.

    A gle slikice! Simply beautiful <3 <3 <3 <3

Komentiraj...
Vidi sve komentare