To je to što me zanima!

Psihičko nasilje u Britaniji će kažnjavati kao nasilje u obitelji

Britanski zakonodavci proširit će definiciju nasilja u obitelji na psihičko zlostavljanje kako bi spriječili izolaciju i vrijeđanje jednog partnera te nečasne uvjete življenja
Vidi originalni članak

Psihičko nasilje prema partneru, koje uključuje vrijeđanje, kontrolu nad financijama te izolaciju od prijatelja i obitelji, kazneno će se goniti poput fizičkog nasilja u obitelji, najavili su ministri britanske vlade. U dramatičnom preokretu koji preispituje definiciju kućnog nasilja britanski su zakonodavci odlučili proširiti taj pojam na psihičko zlostavljanje, piše Daily Mail.

Trenutno se u Velikoj Britaniji kao i u Hrvatskoj zakonski kažnjava samo fizičko nasilje, no prema prijedlogu brojnih parlamentranih zastupnika psihičko će se zlostavljanje kažnjavati na jednak način, s time da će za njega odgovarati i oni mlađi od 18. godina.

- Ne radi se o partnerima ili članovima obitelji koji se svađaju, već o onima koje drugi kontroliraju, a koji ne mogu sami odlučivati, javljati se na telefon ili čak izaći iz kuće - objasnio je ministar socijalne pravde Iain Duncan Smith.

Britanska ministrica unutarnjih poslova Theresa May smatra kako je psihološko, seksualno, financijsko i emocionalno zlostavljanje te kontrola osobito ružan oblik zlostavljanja koji svakako treba kažnjavati, a policijske snage potaknuti da ga primjećuju i ohrabre žrtve da o njemu progovore. Još nije poznato kolike će biti konkretne kazne za psihičko zlostavljanje.

Definicija psihičkog nasilja uključivat će i tzv. "napade na čast", koji se odnose na kazne ljudima, najčešće ženama, zbog sramoćenja obitelji. Takvi napadi uključuju trovanje, polijevanje kiselinom, premlaćivanje te osakaćivanje (pa i osakaćivanje ženskih genitalija). Lani je britanska policija objavila zabilježenih 2823 "napada na čast" 2010., piše BBC.

Prema britanskim podacima oko 10 posto žena i pet posto muškaraca iskusili su neki oblik teškog psihičkog zlostavljanja u vlastitom domu.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Monte_1 12.10.2012.

    Slažem se da je psihičko nasilje neugodno i može imati posljedice za osobu, ali isto tako ZNAM da svaki čovjek može naučiti da ga to NE DIRA. Ovako to ide, što te više vrijeđaju, manje ti smeta. Pritom ne govorim da treba trpiti takvo nasilje, nego da se OJAČATE jer samo ako ste dovoljno jaki da vas ne dira, možete se tome i oduprijeti.

  • skadarka tanja 26.09.2012.

    svako vecer slusam susjeda kako se dere i pizdi i zamisljam nju kako place ,,, volila bi je vidjeti da ga opali po zubima jedan puta ,imaju i curicu koja samo suti ,,, dosta tog nasilja ,nekako bi joj pomogla ali ne znam kako ,,,,,,,,,,,,,na zalost moju i njenu .

  • lazniprofil1 19.09.2012.

    haha dobra si zvončice, pa naši ti se na to nasmiju

Komentiraj...
Vidi sve komentare