To je to što me zanima!

Psihologija interijera: Siva boja je za dijetu, a žuta za druženje

Skrivena moć boja: Tople boje potiču aktivnost i najbolje su za sjeverne prostorije i namijenjene su za druženje, a hladne nijanse idealne su za spavaću sobu
Vidi originalni članak

Crvena boja ne preporučuje se za dječju sobu. Iako podiže energiju prostora, zbog  tako snažne boje djeca mogu postati razdražljiva.

Boje imaju veliki utjecaj na ugođaj prostorije, pa pazite koje nijanse upotrebljavate. Za spavaće sobe preporučuju se hladne boje, poput ledenoplavih i zelenih jer umiruju i pomažu da se bolje odmorite. U sobi obojenoj tim nijansama lakše ćete zaspati i probudit ćete se odmorniji. Hladne boje nisu najbolji izbor za prostore namijenjene za druženje, poput dnevne sobe, kuhinje ili blagovaone. Ako prevladavaju, u tim prostorijama smanjuju energiju, no dobro uklopljene u topliju boju dat će osjećaj utjehe i sigurnosti. 

Svijetle boje, poput nijansi žute i narančaste, odličan su izbor za dnevne sobe i kuhinje. To su prijateljske boje koje potiču komunikaciju i druženje. Osim toga, nijanse žute i narančaste čine prostor toplijim te su posebno pogodne za prostorije okrenute sjevernoj strani. U kuhinji i blagovaonici izbjegavajte bilo koju nijansu sive kako si ne biste pokvarili apetit. No zato, ako ste na dijeti, obojite jedan zid u tu boju, a siva se lako kombinira s drugim bojama.

Boje zidova prilagodite namještaju, a ne obrnuto

Prije nego što obojite prostoriju, pazite da boju uskladite s namještajem. Nikako nemojte naknadno namještaj usklađivati s bojom prostora. Promotrite namještaj u prostoriji - ako na fotelji postoji nijansa koju želite istaknuti, učinite to bojom zida.

Iskoristite dobrobiti besplatnih uzoraka

Uzmite uzorke boja koje vam se sviđaju i zalijepite ih na zid. Promotrite kako boja na zidu izgleda u različito doba dana ovisno o tome kakva je svjetlost, pa onda izaberite onu koja vam se najviše sviđa.

Boja ne funkcionira svugdje jednako

Možda ste oduševljeni bojom zidova u susjedovu stanu, ali nemojte pretpostavljati da će ta nijansa jednako dobro izgledati i kod vas. Prije odluke - isprobajte. 

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Capafiori 08.09.2012.

    Sad "znam" zašto se društvo i prijatelji skupljaju kod mene :)

  • dipsy2010 07.09.2012.

    Narančasta podiže apetit, Ako imate višak kila, zaobiđite ovu boju kuhinje

  • Matilda_2 06.09.2012.

    ahaha u spavačoj mi žuti zidovi ,znači da se muž i ja dobro družimo i dobro komuniciramao....a za više seksa stavit ćemo ljubičastu krevetninu;)

Komentiraj...
Vidi sve komentare