To je to što me zanima!

Pušači dobivaju moždani udar 10 godina ranije od nepušača

Pušačima prijeti veći rizik od puknuća krvnih žila i moždanog udara i to u ranijoj dobi, no nakon pola do dvije godine od prestanka pušenja rizik se značajno snižava
Vidi originalni članak

Pušači imaju tri puta veći rizik od moždanog udara i vjerojatnije je da će ga dobiti desetljeće ranije nego nepušači, otkrila  je studija Sveučilišta Ottawa. Proveli su je na 950 ljudi, od čega 700 njih pušača, a 250 nepušača. Pušači također imaju četiri puta veći rizik od puknuća krvnih žila. Pušači koji su pretrpjeli blaži moždani udar imaju deset puta veću vjerojatnost od većeg udara, pogotovo ako nastave pušiti, tvrde znanstvenici. 

Prosječna starost pacijenata pušača koji su pretrpjeli moždani udar je bila 58 godina, u usporedbi s prosječnih 67 godina među nepušačima. Međutim ljudi koji prestanu pušiti, u roku od pola do dvije godine smanje rizik od moždanog udara na istu razinu kao i nepušači. 

- Rezultati istraživanja upozoravaju neurološku zajednicu da obrati pozornost na pušače naročito po pitanju moždanog udara - ističe voditelj istraživanja, doktor Andrew Pipe. 

Moždani udar se može spriječiti. Prestanak pušenja, kontrola krvnog tlaka, zdrava prehrana i fizička aktivnost značajno smanjuju rizik od moždanog udara, tvrdi jedan od istraživača, doktor Mike Sharma. 

U svijetu ima gotovo 1, 3 milijardi pušača, dok u Hrvatskoj taj broj iznosi 1, 2 milijuna, što znači da svaki treći odrasli Hrvat puši. 

Idi na 24sata

Komentari 4

  • bipa 04.10.2011.

    vrlo sam sretna sto nisam pusac (vise)

  • ugnjetavalo 03.10.2011.

    A je li, a mene mozdani opalio sa 12 godina, a da dim nisam povukla, sta ti je zivot!

  • 03.10.2011.

    deset godina prije poslje isti vrag :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare