To je to što me zanima!

Pušači su ljeniji, nedostaje im motivacije i skloniji su tjeskobi

Nezdrava navika: Zbog smanjenog kapaciteta pluća pušači se prije umaraju pa i hodaju manje, nemaju dovoljno volje za vježbanje, a skloniji su i depresiji
Vidi originalni članak

Pušače se svakako naziva, od hedonista do ovisnika slabih karaktera, a nepušači se najčešće čude kako im ne smeta smrad cigareta na njima. No znanstvenici brazilskog Sveučilišta Londrina otišli su korak dalje u analizi njihovih karaktera.

Pušači se u prosjeku puno manje kreću, bilo da je riječ o običnom hodanju ili pak vježbanju, pokazala je višemjesečna studija na 60 pušača i 50 nepušača. U njoj su ispitanicima dali pedometar koji je mjerio broj koraka u svakom danu. Ispostavilo se da prosječan pušač hoda manje od nepušača, a jedno od objašnjenja je da pušači imaju smanjenu funkciju pluća te da se brže umaraju, piše Daily Mail.

U upitniku u kojemu su trebali ocijeniti kvalitetu svog života povezanu sa zdravljem, pušači su procijenili da su često umorni, bezvoljni te da nemaju dovoljno motivacije za uvođenje zdravih navika.

- Ovo je prva studija koja objektivno prikazuje da pušači imaju znatno manje fizičke aktivnosti u svakodnevnom životu - rekla je voditeljica studije, dr. Karina Furlanetto.

Dodaje kako su pušači i skloniji osjećajima tjeskobe te čak i depresivniji od nepušača. Prijašnja je studija njemačke Medicinske škole Charite pokazala da pušači češće spavaju manje od šest sati na dan, a 28 posto njih tvrdi kako nemirno spavaju i češće se bude u usporedbi s onima koji ne puše.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • RONIN_2 08.02.2014.

    Ja sam u depresiji jer sam u recesiji a ne zbog pusenja. Inace i sve smece koje stavljate u hranu je gore nego dim cigarete. Kad uzmes sve u obzir, i hranu i vodu i kreme i sminke i cigarete, sve je to obicno shranne koje nas na neki nacin ubija. Uz pola kile salate jos 200dkg kemikalija dobijete gratis. Tako da... prestanite proizvoditi smece.

  • Anonabella 07.02.2014.

    Pušači su skloniji tjeskobi i depresiji....ma daj...a da nisu možda pušači zato što su depresivni i tjeskobni? -.-' Ljudi ne kuže da je svaka vrsta ovisnosti ili navike zapravo pokušaj čovjeka da izliječi svoje emocije. Dakle, to se odnosi i na ovisnost o slatkom, nezdravoj prehrani, pretjerano gledanje tv-a itd...to je nesvjesni način osobe da ublaži svoje negativne emocije. Pušači nisu nemirni spavači zato što puše, već zato što ih nešto muči, i zbog toga puše. Kada bi se svi naglo riješili svojih navika i ovisnosti, bez da se prvo saberemo "iznutra", onda bi na površinu isplivale sve naše unutarnje drame i demoni prošlosti... Cigarete, kao i alkohol, i svi drugi poroci, sprečavaju da se to desi. Naravno, ovo ne znači da je dobro pušiti ako se osjećaš loše...ali ne osjećaš se emotivno loše jer pušiš, to je poanta.

  • kung fu panda 07.02.2014.

    nemojte plaćati te studije lažu bez veze

Komentiraj...
Vidi sve komentare