To je to što me zanima!

Pušenje je glavni razlog što muškarci žive kraće od žena

Pušenje cigareta odgovorno je za razliku u smrtnosti od 60 posto između muškaraca i žena u Europi, a uzročnik je daleko više smrti nego ispijanje alkohola
Vidi originalni članak

Uzročnici smrti koji se povezuju s pušenjem, poput raka dišnih organa, srčanih oboljenja i infarkta, znatno se češće javljaju kod muškaraca nego žena. Muškarci umiru više i manje ih je, a nova istraživanja  pokazuju da je razlika smrtnosti između žena i muškaraca u 40 do 60 posto uzrokovana pušenjem, tvrde znanstvenici. Do tih su saznanja došli proučavajući podatke Svjetske zdravstvene organizacije iz 30 država u Europi.

Iako postoje velike razlike u ispijanju alkohola među spolova i ovisno o državi, smrti povezane s alkoholom ne "biraju" toliko spol, kao što je slučaj s onima povezanima s duhanskom ovisnošću. Najmanju razliku između smrtnosti žena i muškaraca ima Danska, Portugal i Francuska, a najveću Malta.

Razlozi razlike u očekivanom životnom vijeku između muškaraca i žena čest su uzrok rasprave između znanstvenika, još od kraja 18. stoljeća. Nekoć se smatralo da su žene biološki predodređene da žive dulje kako bi se mogle brinuti o potomstvu ili pak činjenicom da ljepši spol više brine za svoje zdravlje. 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Ivan2707OS 18.01.2011.

    Nije istina !!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare