To je to što me zanima!

Razorne poplave pogađale su Hrvatsku i u prošlosti

Godine 1964. Sava je poplavila Trešnjevku, Trnje, Pešćenicu i Novi Zagreb. Rijeka je tada odnijela 17 života i uništila oko 15.000 zgrada
Vidi originalni članak

Poplave koje su ovih dana poharale zagrebačku okolicu starije su zagrepčane podsjetile na onu iz 1964 godine. Tada je Sava poplavila Trešnjevku, Trnje, Pešćenicu i Novi Zagreb. Rijeka je tada odnijela 17 života, potpuno uništila 15.000 zgrada. Ipak, najgora je bila 1895. godina kada su u Zagrebu bile dvije poplave Save (28. ožujka i 29. listopada) i velika poplava Medveščćaka. Poplavljeno je bilo i središte grada.
Ove godine gotovo je cijela Hrvatska bila pogođena snažnim kišama. Prvi dan ljeta iznenadio je Dubrovčanime jer je u staroj gradskoj jezgri i na Stradunu voda u jednom trenutku dosezala sve do koljena. Početkom lipnja katastrofalne poplave su pogodile Slavoniju. Od Osijeka do Slavonskoga Broda poplavljeno je gotovo 90 posto oranica i napravljena šteta od gotovo milijardu kuna. Da poplave u Slavoniji nikada nisu bila rijetkost, svjedoći zapis iz 1760. u kojoj svjedok iz Osjeka navodi da je “kraljevski drum za Bizovac bio pod vodom, tako da su po njemu ribe hvatali rukom.”

>>> U slučaju poplave, potrebno je isključiti struju i plin, osigurati dovoljno pitke vode i hrane i provjeriti ispravnost mobitela. Ne pokušavajte plivati ili hodati ako ste okruženi bujicom. Pratite obavijesti o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare