To je to što me zanima!

Recept za finu goveđu koljenicu - najbolja je iz ekspres lonca

U nekim jelima je potrebno pritisak otpuštati postupno. Oslobađanje pare nakon samo nekoliko minuta, poznato kao 'brzo otpuštanje', rezultira da hrana brzo proključa, kaže Pippa Middlehurst
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 10 recepata za kolače iz 1952. - pite, palačinke, torte, keksi...

- Počela sam koristiti lonac pod pritiskom jer sam se sjetila moje bake koja je kuhala u njemu. Ali, jedno kada sam počela eksperimentirati s njime, shvatila sam koliko je svestran - rekla je Pippa Middlehurst, kuharica iz Manchestera i pobjednica britanskog kulinarskog showa 'Best Home Cook'.

POGLEDAJTE VIDEO - Top savjeti kako napraviti ručak bez nereda:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pojasnila je da para zarobljena unutar lonca stvara fantastične uvjete ta pripremu nekih jela, na primjer, mesnog temeljca jer rastvara kolagen u tkivu i kostima i tako stvara bogatstvo okusa i teksturu. Također, kaže kako aroma ostane 'zarobljena' u jelu jer ne može ispariti kao kod pripreme hrane u klasičnom loncu.

Tu je i brzina pripreme. Spomenula je kako joj za pileći temeljac inače treba oko 4 sata kuhanja, dok sa ekspres loncem kuhanje traje samo 45 minuta, a pritom se kuhinja ne napuni parom kao kod pripreme u običnom loncu. 

Pippa kaže kako joj se jako sviđa i praktičnost kuhanja pod pritiskom. Recimo, kada poželi napraviti vijetnamsku pileću juhu, sve sastojke ubaci u lonac, zatvori ga, stavi na štednjak i ode raditi nešto drugo, tuširati se ili pospremati. Zna da ima oko sat vremena prije nego juha bude gotova.

Ekspres lonac je dobar i u smanjivanju bacanja hrane, smatra Pippa. Na primjer, ako ste za večeru imali pečeno pile, kosti nakon jela ne bacajte u smeće, već ih ubacite u lonac, dodajte malo nekog povrća i napravite juhu - gotova je za pola sata.

Suhi grah koji se namakao u vodi je ovakvim načinom pripreme gotov dvostruko brže. Leću, naravno, ne treba namakati jer se skuha brže od graha. No u oba slučaja je važno da tekućina prekrije zrna u loncu. Ukoliko se radi o starijem grahu koji treba kuhati dulje, stavi se malo više vode, savjetuje Pippa.

Spomenula je i da u ekspres loncu priprema sve vrste mesa, no najboljima su se pokazali komadi koji su najjeftiniji.

- Jeftiniji komadi mesa imaju više okusa, no klasičnim načinom kuhanja trebalo bi im dugo vremena da postanu mekani i ukusni. Na primjer, bikove obraze treba jako dugo kuhati, ali u loncu pod pritiskom su gotovi za pola sata. Isto vrijedi i za čvršće komade janjetine. Priprema u ekspres loncu daje rezultate polaganog i dugotrajnog kuhanja na laganoj vatri - pojasnila je.

Priznala je kako joj je u početku bilo pomalo nelagodno u blizini lonca na pritisak zbog zvukova koje proizvodi i pare.

- Prvi put kada ga upotrebljavate zna biti pomalo zastrašujuće. Mislim da ljudi najviše brinu da će eksplodirati, ali današnji ekspres lonci imaju mehanizme koji to sprječavaju - rekla je.

DJECA IH OBOŽAVAJU Imate li viška banana napravite zdravi sladoled, tu su 3 recepta

Otkrila je da namjerno otpuštanje pritiska u loncu ovisi o jelu koje se priprema. Kaže kako je to korisno tijekom pripreme povrća kako se ne bi prekuhalo. 

- U nekim jelima je potrebno pritisak otpuštati postupno. Oslobađanje pare nakon samo nekoliko minuta (poznato kao 'brzo otpuštanje') prouzrokovat će da hrana brzo proključa. Ali ako kuhate rižu, to može uzrokovati da se zalijepi ili izgori tijekom brzog otpuštanja. Puštanje tlaka polako, poznato kao 'prirodno otpuštanje', može produljiti vrijeme kuhanja za dodatnih 15 minuta - objasnila je, a prenosi BBC.

Pippa je podijelila odličan recept za jedno od svojih najdražih jela koja se pripremaju u ekspres loncu.  

Goveđa koljenica u finom umaku

SASTOJCI:

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1,3 do 1,5 kg goveđe koljenice
  • 1 veliki luk, izrezan na četvrtine
  • 1 poriluk, prepolovljen
  • 3 stabljike celera, prepolovljene
  • 2 žlice morske soli
  • 1 žlica svježe mljevenog crnog papra
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 5 češnja češnjaka
  • 200 ml crnog vina
  • 200 ml goveđeg temeljca
  • 2 lovorova lista
  • 1 kg sitnog mladog krumpira
  • 4 pastrnjaka, oguliti i narezati na četvrtine
  • 4 velike mrkve, oguljene i narezane na kockice
  • 100 g maslaca 
  • 1 pušlek vlasca, nasjeckan

RECEPT Vege burger za prste polizati - mnogima je ukusniji od mesa

PRIPREMA:

Stavite ulje u ekspres lonac i zagrijte na srednje jakoj vatri pa stavite unutra meso da porumeni sa svih strana. Potom ga izvadite i u lonac dodajte luk, poriluk i celer pa pržite 3 do 4 minute, da malo omekša.

U to stavite sol, papar, pire od rajčice i češnjak pa kuhajte 3 do 4 minute, dok ne se ne počne stvarati fini miris. Dodajte vino i promiješajte drvenom kuhačom tako da odvojite sitne komadiće sa dna lonca. Ostavite nekoliko minuta da ispari alkohol pa na to povrće stavite meso, temeljac i lovorove listiće.

Tada zatvorite lonac i kuhajte na jakoj vatri dok se ne stvori pritisak. Potom snizite temperaturu i nastavite kuhati na laganoj vatri jedan sat i 15 minuta. Nakon toga maknite lonac sa štednjaka i ostavite da se pritisak u njemu smanji.

Sada je red na krumpir. Stavite ga u lonac na meso i povrće pa dodajte pastrnjak i mrkvu. Zatvorite lonac i kuhajte pod pritiskom deset minuta. Na kraju izvadite sve na pladanj i poslužite. Ali, prije toga prelijte umakom - u sokove ostale u loncu dodajte maslac i stavite na srednje jaku vatru. Izgnječite povrće koje je unutra da dobijete fini umak pa ostavite da se krčka još deset minuta. Prelijte po jelu pa posipajte sve sjeckanim vlascem.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Tijesto za pizzu bez kvasca: Ispast će fantastično svaki put!

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa glumicom Barbarom Rocco:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare