To je to što me zanima!

Redovito pranje ruku smanjuje rizik od zaraze virusom H1N1

Prvi simptomi svinjske gripe su povišena temperatura, umor, glavobolja, curenje nosa, otežano disanje ili povraćanje, a jedina poznata prevencija je cijepljenje
Vidi originalni članak

Virus svinjske gripe H1N1 izazvao je globalnu paniku prošle godine, a svjetska zdravstvena agencija potvrdila je već početkom 12. mjeseca da se opet vratio. U Hrvatskoj je zabilježen jedan smrtni slučaj, a virusom je zaraženo 100-injak ljudi. Prošle godine od svinjske gripe oboljelo je 60.000 građana, a prema službenim podacima preminulo ih je 58. Rizik od hvatanja svinjske gripe može se spriječiti dobrom higijenom ruku, a ako sumnjate da imate svinjsku gripu kontaktirajte svog liječnika opće prakse. On će moći procijeniti i odlučiti kakvo je prikladno liječenje. Simptomi svinjske gripe slični su onima kod obične gripe - povišena temperatura, neobičan umor, glavobolja, curenje nosa, upaljeno grlo, otežano disanje, gubitak apetita, bolovi u mišićima, proljev ili povraćanje. Kao i kod svake gripe, koliko će simptomi trajati ovisi o liječenju i individualnim okolnostima pacijenta.

Rizične skupine

Pod povećanim rizikom su trudnice, stariji od 65 godina te djeca mlađa od pet godina. Oni koje pate od kroničnih bolesti, imunosupresije, dijabetesa te astme u posljednje tri godine također spadaju u rizičnu skupinu. Liječnici ističu da je jedina prevencija cijepljenje, a ukoliko se gripa pojavi antivirusne lijekove treba početi uzimati u što kraćem roku. 

Svinjska gripa liječi se antivirusnim lijekovima kao što su Tamiflu i Relenza. Lijekovi su učinkovitiji i smanjuje se rizik od komplikacija ako se uzmu na vrijeme. No u nekim slučajevima mogu izazvati nuspojave kao što su mučnine, povraćanje, bol u trbuhu i glavobolja. 

Prevencija gripe

Da biste smanjili rizik od zaraze pokrijte usta i nos dok kašljete i kišete pri tom koristeći maramice. Njih bacite nakon jednokratne upotrebe. Perite ruke redovito sapunom i vodom. Čistite tvrde površine poput ručke vrata i daljinskog upravljača sredstvima za čišćenje kako se bakteriji ne bi širile.

Virus se stalno mijenja

Kao i svi virusi gripe, virus svinjske gripe se stalno mijenja. Ukoliko se različiti virusi gripe preklope, pojavljuju se nove vrste virusa, što je dovelo do pojave različitih varijacija svinjske gripe. U ovom trenutku postoje četiri vrste gripe tipa A koje su izolirane: H1N1, H1N2, H3N2 te H3N1.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • polaris 31.12.2010.

    Ptičja,svinjska,konjska,kravlja......Kad će čovječja doći na red?

  • Ivy21 30.12.2010.

    I opet muljaju i mažu oči ljudima.

Komentiraj...
Vidi sve komentare