To je to što me zanima!

Riba odlično rješava dječje probleme s disanjem i astmom

Osim što su bogate bjelančevinama, vitaminima i omega 3-masnim kiselinama, ribe preventivno djeluju na disanje i zdravlje pluća kod vrlo male djece, utvrdila je studija
Vidi originalni članak

Prehrana bogata ribama, naročito lososom i bakalarom, sprečava teško disanje kod male djece, otkriva studija Sveučilišta Göteborg provedena na 4171 obitelji. Djeca koja su redovito jela ribu prije nego su napunila devet mjeseci nemaju poteškoća s teškim disanjem za razliku od onih koji je nisu jeli. Od one djece koja nisu jela ribu, svako peto je barem jednom doživjelo epizodu teškog disanja, a svako 20-to je iskusilo hripanje koje se ponavlja. Kod više od polovice njih dijagnosticirana je astma, potvrđuje istraživanje. 

- Cilj istraživanja je utvrditi važne faktore rizika te čimbenike zaštite od bolesti disanja. Nadam se da će rezultati potaknuti roditelje da promijene prehrambene navike, kako svoje tako i djeteta - ističe za Daily Mail voditeljica studije dr Emma Goksor. 

Prijašnja istraživanja pokazuje da djeca čije su majke tijekom trudnoće jele riblje ulje imaju 16 posto manju vjerojatnost od razvoja ekceme i 13 posto manji rizik od alergija.  

Svaki tjedan trebali bi jesti najmanje dva riblja obroka, zato jer su dobar izvor bjelančevina, vitamina i omega 3-masnih kiselina koje su odlične za srce i krvožilni sustav. Hrvatska je po potrošnji ribe s osam kilograma na godinu po glavi stanovnika daleko ispod svjetskog prosjeka koji iznosi 17 kilograma. U Japanu, Norveškoj i Islandu stanovnik u prosjeku pojede oko 90 kilograma ribe na godinu. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare