To je to što me zanima!

Riječ stručnjaka: Kako u par koraka osnažiti nokte?

Vrijeme kad ne idemo na manikuru po novi gel i lakiranje idealno je za rituale njege i osnaživanja ploče nokta i zanoktice, kako bismo im vratili prirodnu ljepotu i kvalitetu
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako stylish Francuskinje biraju svoj puder?

- Iskoristite dane izolacije i boravka kod kuće kako biste noktima vratili snagu - predlaže dermatologinja i stručnjakinja za zdravlje noktiju, dr. Dana Stern za Into the gloss.

Često koristimo nokte kao alat i njima čupkamo, pikamo i bušimo, radi čega oni postaju krhki, i bez uništavanja gelovima i lakovima za nokte.

- Ovdje pate naročito kutevi noktiju, koji napuknu i postaju krhki. Nakon toga ploča nokta promijeni boju i teksturu, na primjer postaju valoviti. Ta promjena može se vidjeti sve dok ne izraste novi dio nokta, do oko šest mjeseci - ističe Stern.

KAKO TO POSTIŽU Svilena kosa iz reklame? I vi je možete imati uz profi savjete

Trebalo bi redovito čistiti ispod nokta, osim ako nisu kratki. Ako se prilikom čišćenja pojavljuje bol, onda treba koristiti nešto nježnije.

- Neujednačena ploča nokta osjetljiva je i lako puca. Iako je poželjno rašpati nokte, ako idete izravnati neujednačen nokat krivom rašpom, možete ga dodatno uništiti. Naime, neke rašpice su previše grube i namijenjene samo skidanju gela s nokta. Takve nisu za zdrave nokte, odnosno one bez zaštite i sloja - tumači liječnica.

Najlakše je zdravima održavati kratke nokte.

TIH 60 SEKUNDI Zlatna minuta nakon tuširanja ključna za mladolikost i ljepotu

- Puštanje noktiju je kao da slažete kocku na kocku. Svakim milimetrom sve je više cool, ali pritom i sve više krhko i nestabilno - ističe Stern.

Ako nokat pukne, ozljeda će se proširiti, vjerojatno je došlo do neke traume, poput udarca ili slično.

- U tom slučaju, možete malo zalijepiti nokat lakom za nokte, no nemojte ga onda skidati, neka izraste zajedno s noktom ili će sam lak otpasti, kako ne biste dodavali traumu skidanjem laka - predlaže Stern.

Zanoktice su zaštitni dio nokta i često pucaju, naročito u danima kad svi konstantno peremo ruke i time se one isušuju.

POGLEDAJTE U VIDEU Frizer slavnih pokazao kako si dečki mogu sami skratiti kosu

- Zanoktica ima ulogu zaštite, no ako je ona pukla ili nije zdrava, ne može štititi nokat. Ona čuva da voda, vlaga i mikroorganizmi ne prodiru u nokat. Kad nisu zdrave, zanoktice mijenjaju boju, pucaju, suše se i postaju nepravilne. Time se otvaraju vrata za razne infekcije - komentira liječnica.

Idealno bi bilo lagano ih pogurati prema koži, uz pomoć neke mekane tkanine, dok se tuširate i nakon sušenja staviti ulje za zanoktice.

- Tu su i dodaci prehrani, odnosno nutrijenti koje unosimo. Najbolje su nutritivne formule s uljem suncokreta i brazilskog oraščića, a onda i kreme sa sastojkom urea.

GENIJALNO Za ovaj trik ne trebate fen, a kovrče izgledaju kao iz salona

Ljudi često zaboravljaju da aceton izuzetno isušuje i uništava nokte.

- Kod čestog mijenjanja lakova, aceton je onaj najveći neprijatelj, jer to je u principu pojednostavljen skidač boje za zidove. Bez obzira koja je njegova formula, skidač laka izuzetno isušuje i uništava ploču nokta, čineći je izuzetno krhkom - tumači Stern.

Ako vam se nokti čine osjetljivi i tanašni, dajte im odmor od lakova, predlaže stručnjakinja. Na taj način oni će se s vremenom oporaviti i izgledati prirodno lijepo.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Kako stylish Francuskinje biraju svoj puder?

POGLEDAJTE VIDEO Tarik Filipović: #ZAJEDNO24SATA

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare