To je to što me zanima!

Rižina voda: Instagram hit za obnavljanje oštećene suhe kose

Škrobnu vodu nakon kuhanja riže ostavite i iskoristite kao regenerator, savjetuju Instagram blogerice. Ova drevna azijska metoda navodno jača kosu, čini je sjajnijom, ljepšom i elastičnijom
Vidi originalni članak

Rižina voda, koja je preostala nakon kuhanja riže u njoj, beauty je trend u koji se blogerice i brojne žene na Instagramu kunu da im čini kosu ljepšom i zdravijom. Nakon ljeta, sunca i mora većini žena kosa je oštećena, a ovaj tretman iz kućne radinosti navodno obnavlja kosu, čini je sjajnijom, elastičnijom i potiče njen rast. To sve navode žene koje je koriste iako za to nema znanstvenih dokaza. 

Rižinu vodu, međutim, žene iz jugoistočne Azije koriste već stoljećima, a spominje se čak i u vremenu prije Krista, u Heain period od (794. do 1185. godine pr Kr.) kad su Japanke rižinu vodu koristile za njegu svoje, obično jako duge kose. 

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Medical News Today nedavno je objavio kako je u Japanu uz pomoć spektrografije dokazano kako ova metoda popravlja strukturu vlasi, no upozorava da je ispitivanje provela kompanija za koju nije posve sigurno da nije povezana s kozmetičkim tvrtkama kojima bi ovakvi rezultati istraživanja mogli ići u prilog.

U azijskoj kulturi tvrde da je rižina voda za kosu blagotvorna jer sadrži aminokiseline koje jačaju i hrane kosu, i inositol, ugljikohidrat koji navodno popravlja strukturu oštećene kose i u njoj ostaje i nakon ispiranja, djelujući kao štit protiv novih oštećenja.

Ono što je sigurno, osim da se mnoge žene kunu u njenu učinkovitost, jest da u rižinoj vodi ostaju vitamini, minerali, aminokiseline i antioksidansi koji se nalaze u zrnu riže. Posebno je vole žene kovrčave kose koja je sklona isušivanju. 

Možete je dobiti tako da prokuhate rižu i iskoristite vodu od kuhanja ili da rižu namočite u vodi pa potom koristite tu vodu. 

Želite li sami iskušati i provjeriti hoće li riža pomoći da kosa bude zdravija i ljepša, s portala Medical News Today savjetuju: 

Isperite pola šalice riže pa je prelijte s 2-3 šalice vode i ostavite da se namače oko pola sata. Procijedite i koristite umjesto regeneratora za kosu, ostavljajući da djeluje dvadesetak minuta prije ispiranja.

 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 12.09.2019.

    jako zdrava

  • 12.09.2019.

    Istina...ona je puna proteina i kosi da sjaj i mekocu

Komentiraj...
Vidi sve komentare