To je to što me zanima!

Roditelji, hvala na pameti: 40 posto inteligencije je nasljedno

Na ukupnu inteligenciju djeteta utječu odgoj, obrazovanje i razni drugi faktori, ali ponajviše nasljedne genetske varijacije njihovih roditelja, pokazala je velika studija
Vidi originalni članak

Genetski faktori u značajnoj mjeri određuju inteligenciju djeteta, osobito gen FNBP1L  koji prenosi roditeljske kodove, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Queensland. U njemu su znanstvenici analizirali DNA uzorke preko 18.000 djece iz Australije, Nizozemske, Velike Britanije i SAD-a u dobi od šest do 18 godina, a potom uspoređivali uzorke s rezultatima njihovih IQ testova.

Otkrili su da individualne varijacije u genetskom kodu djece utječu na njihove rezultate na testovima, stoga naši geni određuju oko 40 posto ukupne inteligencije, piše Daily Mail.

- Ova saznanja dolaze nam kao rezultat najveće studije na temu dječje inteligencije te su dodatni dokaz da su geni bitni, pa čak i bitniji od odgoja za oblikovanje dječje inteligencije -  rekao je voditelj studije, profesor Beben Benyamin.

Znanstvenici vjeruju kako ovo otkriće može imati velikog utjecaja na bolje razumijevanje mentalnih teškoća kod djece.

Idi na 24sata

Komentari 38

  • mamadama 20.03.2013.

    brkate inteligenciju sa obrazovanjem

  • vujacka 20.03.2013.

    istina ,.heh

  • mila 19 19.03.2013.

    ..pa šta ako mi jedno dite nije za školu i oće uzgajat stoku na selu i bavit se poljoprivredom..neće bit gladan..strah me je za ovo drugo šta dobro uči jer će završit sa diplomom na nečijem polju i sadit krumpire za siću...????

Komentiraj...
Vidi sve komentare