To je to što me zanima!

U velikom čišćenju doma prvi saveznik su rukavice i loptica

Proljetno čišćenje: Oblaci olakšavaju pranje prozora, sunce može biti i saveznik i neprijatelj tijekom velikoga proljetnog pospremanja, a zavjese se čiste s usisivačem
Vidi originalni članak

Proljetno čišćenje počinje odozgo prema dolje - prvo se prebrišu lusteri i strop, a potom se makne namještaj pa očiste zidovi. S namještaja maknite jedan po jedan predmet, a sa zidova jednu po jednu sliku te temeljito očistite prašinu koja se nakupila sa stražnje strane. Figurice, slike ili ostale detalje obrisat ćete čim ih maknete ako stavite stare vunene - ili još bolje, pamučne rukavice. Prvo “dokrajčite” jednu stranu sobe pa se prebacite na drugi zid. Nakon toga prijeđite na područja u kojima najviše boravite. 

Usisavačem očistite tepihe po kojima se najčešće hoda, a nakon toga ostale dijelove poda. Preostalu prljavštinu uklonite mokrom krpom. Također, operite presvlake, a jastuke s kaučeva operite u perilici s teniskom lopticom da bi se temeljito oprali. Na kraju otvorite prozore i dobro prozračite stan.

Udaranjem se čiste fotelje

Svaki tapecirani dio namještaja prvo udarite malim isprašivačem (“kloferom”) te usisajte. Prije toga pokrijte fotelje i trosjede vlažnom krpom pa prašina neće “letjeti” po sobi, no na svijetlom pokućstvu može ostaviti mrlje. 

Vjetar i sunce rade umjesto vas

Madraci se mogu osvježiti ako ih prebrišete vodom u koju ste dodali sodu. Operite pokrivače, jastuke dobro protresite pa nakon toga sve ostavite na suncu i vjetru. 

Zavjese se čiste i bez skidanja

Zavjese se mogu temeljito očistiti usisavačem pa “odvrtjeti” u sušilici. A ako se žele riješiti i mirisa, pušači i vlasnici ljubimaca morat će posegnuti za “teškom artiljerijom” - vodenim usisavačem. Tada zavjese nije potrebno skinuti.

Bez sunca- bez muke

Prozore ćete najbolje oprati ako odaberete oblačan dan bez vjetra. Ako puše, više sredstva završit će na vama nego na prozoru, a na staklo će se lijepiti prašina. Zbog sunca, odnosno brzog sušenja mogu ostati tragovi brisanja. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare