To je to što me zanima!

Ruski znanstvenici otkrili spoj nanočestica koje ubijaju rak?

Iskušali su ih u svom laboratoriju i izazvale su smrt tumorskih stanica. Kažu kako su učinkovitije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na lijekove
Vidi originalni članak

Istraživači s Državnog sveučilišta u Moskvi i Ruske akademije znanosti su s kolegama iz Amerike pronašli novi način liječenja raka. Radi se o nanočesticama koje uništavaju stanice raka i nova su nada za milijune oboljelih.

Iskušali su ih u svom laboratoriju i pokazalo se da nanočestice potiču odumiranje kancerogenih stanica djelujući na membranu stanice i/ili membranu mitohondrija. Kažu kako su učinkovitije od klasičnih metoda liječenja, a uništavaju i zloćudne stanice otporne na lijekove.

Te nanočestice izrađene su od citokroma, enzima i kardiolipina - ključnih dijelova unutarnje membrane mitohondrija. One potiču smrt stanica raka djelovanjem u staničnoj membrani. Svoje otkriće objavili su u časopisu Pharmaceutical Research.

- Predlažemo daljnja istraživanja kako bi se stvorili temelji za novu vrstu liječenja raka, uključujući Cit-CL kompleks. Ovaj kompleks postoji u normalnim stanicama gdje se koristi za aktiviranje apopoze (smrti stanica), a regulira ga tijelo. Također, planiramo razviti način kako dopremiti tretman do tumorskih stanica - objasnio je Yury A. Vladimirov, jedan od autora znanstvenog rada, prenosi Sputnik

Idi na 24sata

Komentari 25

  • 12.04.2017.

    tsko su govorili vec 900 puta i ništa

  • 12.04.2017.

    A gdje je znanstvenik Dzikic??? On se vise bavi politikom nego znanstvenim radom.

  • TechExpert 12.04.2017.

    ovakvih clanaka sam do sad procitao barem 200, sto na nasim portalima, sto na stranim i tako vec godinama, svaki puta isti senzacionalisticki naslov! Da cijeli svijet znanstvenika nije u stanju naci lijek za rak nije mi jasno jednostavno, uz tolike milijarde ulaganja i sl. nesto tu ne stima. I svaki put novo veliko otkrice od kojeg na kraju ne bude nista. Slicna stvar je i sa potragom za novim tipom baterija. Nadajmo se najboljem, nesto ce valjda konacno uroditi plodom. Necemo valjda do 2050 cekati na lijek..

Komentiraj...
Vidi sve komentare