To je to što me zanima!

Hrvatske lampe hit u svijetu: Škver je zamijenio dizajnom

Pedesetogodišnji Riječanin je cijenjeni dizajner rasvjete u Hrvatskoj i svijetu. Voli jednostavne forme, industrijski stil, a inspiraciju često pronalazi u starim katalozima
Vidi originalni članak

Martin Grubić (50) iz Rijeke pokrenuo je uspješan posao u suradnji s lokalnim obrtnicima koji su, kao i on, nekad radili u škveru. Dio radnog vijeka proveo je radeći na brodovima i u škverovima, a danas dizajnira lampe koje krase hotele, restorane i poslovne prostore u zemlji i inozemstvu.

- Samouki sam dizajner, a prije dvadeset godina sam stjecajem okolnosti otvorio trgovinu rasvjetnim tijelima i to me počelo sve više zanimati. Shvatio sam da imam senzibilitet za oblikovanje - kaže Grubić.

Voli jednostavne forme, industrijski stil, a inspiraciju često pronalazi u starim katalozima iz pedesetih i šezdesetih godina. Lampe nastaju u suradnji s lokalnim riječkim majstorima, obrtnicima koji su također svoj zanat stjecali zahvaljujući riječkoj industriji.

Većinom ih radi ručno, uz pomoć alata, poput tokarskoga stroja.

- Sjenila za svjetiljke izvlače se na starim strojevima kovinotiskanjem - ističe Martin i objašnjava kako od sirovina najčešće koristi aluminij, pocinčano željezo ili COR-TEN, a sve češće i bakar te mesing kao materijale koji su opet u modi. Kod samog svjetla Martin koristi najnoviju LED tehnologiju, a ono varira prema boji i kutu svjetla.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 05.10.2018.

    Lijepo :)

  • komentator__Luka 05.10.2018.

    jel imaš možda dvosobnu?

  • MOC JE U ZNANJU 05.10.2018.

    Ništa specijalno .

Komentiraj...
Vidi sve komentare