To je to što me zanima!

Sastojak iz origana štiti tijelo od vrlo zaraznog norovirusa

Infekcija norovirusom čiji su simptomi zamorno povraćanje i dijareja u trajanju od nekoliko dana može se jednostavno spriječiti - češćim korištenjem origana
Vidi originalni članak

Izlika da naručite pizzu upravo je stigla, i to iz znanstvenih krugova Sveučilišta Arizona. Tamošnji su stručnjaci otkrili da kemijski spoj karvakrol kojeg ima u origanu štiti tijelo od norovirusa, piše Daily Mail. Ta visoko zarazna infekcija najčešći je uzrok crijevno-želučanih viroza, a za nju je karakteristično povraćanje i proljev u trajanju od dva do tri dana. Iako najčešće nije opasan, virus može biti smrtonosan kod ljudi s ugroženim imunitetom.

Način prijenosa bolesti je kontakt sa zaraženima ili uzimanje zaražene hrane ili vode, a takva vrsta virusnog gastroenteritisa vrlo je česta u zimskim mjesecima. Znanstvenici tvrde kako origano ima jedinstven način "napada" na virus, jer s njega skida proteinski omotač te virusne stanice teže preživljavaju.

- Iz tih razloga origano bi se mogao koristiti kao saveznik u dezinfekciji hrane ili pak dezinfekciji raznih površina, osobito u kombinaciji s drugim antimikrobnim lijekovima - rekla je voditeljica studija, dr. Kelly Bright.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • zof 17.02.2014.

    Slijedeći put ću naručiti jumbo origano posut sa malo pizze..

Komentiraj...
Vidi sve komentare