To je to što me zanima!

Sezonski poslovi: Berba voća po satu plaća se od 12 do 20kn

Najbitnije je dobro se raspitati: Vrlo je teško pronaći posao sezonca u poljoprivredi preko HZZ-a jer većina OPG-ova u Hrvatskoj ljude traži u okviru lokalne zajednice
Vidi originalni članak

Lani je preko Fine prodano 29.331 ugovora o radu za sezonske poslove u poljoprivredi, odnosno toliko je sezonaca radilo na rezidbi i branju voćaka, sadnji i branju povrća, poslovima u vinogradu i drugim poslovima u poljoprivredi.

Fina je za njih prodala 507.584 kupona-vaučera kojima poslodavci plaćaju poreze i doprinos za mirovinsko, a sezonce su zapošljavala 2702 poslodavca. 

- Za one koji se žele okušati u sezonskim poslovima važna je informacija da će takav posao preko HZZ-a teško naći. Lani je Zavod oglasio potrebu za samo 2736 radnika jer većina OPG-ova i malih proizvođača traži u okviru lokalne zajednice - kaže Frane Ivković, jedan od najvećih proizvođača jabuka, koji godišnje proizvede oko 1,3 milijuna kilograma jabuka i oko 700.000 litara jabučnog soka. On radnike najčešće poziva preko lokalnih radio stanica, no dobar dio sezonaca već i zna kad otprilike ima potrebu za radnicima pa se i sami javljaju.  

- Kod većine OPG-ova to su ljudi s lokalnog područja, koji i sami imaju iskustva u voćnjaku ili su s godinama svladali vještine cijepljenja i rezidbe te rade na istim sezonskim poslovima - kaže Ivković. Najčešće je riječ o ljudima između 50 i 60 godina, iako dolaze i 70-godišnjaci.  Satnica u Hrvatskoj je različita – u Zagrebačkoj županiji kreće se oko 20 kuna, na području Baranje oko 12, a u Slavoniji oko 15 kuna - kaže naš sugovornik. 

- U većini slučajeva to više nisu teški poslovi jer OPG-ovi nastoje unaprijediti rad pa mehanizacija olakšava posao. No radi se i zimi, po kiši i vjetru, ili vrućini te uvjeti rada mogu biti teški - kaže Ivković. U prosjeku, zimi se radi 8 sati, a ljeti, kad je vrijeme berbe i važno je da se plodovi poberu što prije, kako ih ne bi uništila kiša, obično po 10 sati, što uključuje i dnevnu pauzu od pola sata, radi objeda. - Radovi u vrijeme berbe traju do mjesec i pol dana te prosječna zarada na mjesečnoj razini može doseći oko 4500 kuna, dok se u rezidbi može zaraditi i više jer se posao može dogovoriti po broju voćaka. Sezonac na rezidbi može zaraditi i više od 5000 kuna na mjesec, iako to ovisi i o iskustvu, kao i u opremi koja ubrzava posao - kaže naš sugovornik. Posao na njegovu OPG-u traje do mjesec i pol, pa sezonci mogu zaraditi za krpanje kućnog budžeta, kaže.

Nakon 10 sati dupla satnica

U Finskoj satnica za 2014. za radnike s iskustvom bila je viša od 8, a za one bez iskustva oko 7 eura, uz 50% višu cijenu za prva dva prekovremena sata, odnosno 100 posto višu za vrijeme nakon toga.

Sezonci samo na 90 dana

U Hrvatskoj se godišnje na sezonskim poslovima može raditi najdulje 90 dana u komadu ili u nekoliko navrata. Nezaposleni se ne brišu iz evidencije HZZ-a i ne prekida im se isplata naknade.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • ja sam ovdje biciklom 19.03.2015.

    ne može proći nijedna poljoprivredna tema da se ovaj ivković ne gura,kao da je on jedini koji u hr proizvodi jabuke,i to još ima 70 god umjesto da mlade ljude reklamirate i potičete

  • no sleep 19.03.2015.

    tih 12 kuna taman za vodu koju popiješ dok čupaš mrkvu

  • samo pošteno_1 19.03.2015.

    Neka si sami rade te poslove za 12 kuna. Moji radnici imaju od 18 do 25 kuna jelo i pice.

Komentiraj...
Vidi sve komentare