To je to što me zanima!

Signali nedostatka vitamina: Crveni prištići, trnci u rukama

Žvale na usnama su znak nedostatka vitamina B skupine, željeza i cinka, crveni osip manjak biotina, a prištevi na leđima masnih kiselina te vitamina A i D
Vidi originalni članak

Ljudsko je tijelo nevjerojatan mehanizam koji nam može na razne i pomalo neobične načine "dojaviti" što mu ne odgovara, kao i kojih mu vitamina nedostaje. Prehrana suvremenog čovjeka svodi se na procesuiranu hranu punu umjetnih dodataka, konzervansa i bojila s malo nutrijenata. Također, takva prehrana može ometati apsorpciju važnih vitamina i minerala u probavni sustav, piše Yahoo Health.

Žvale na usnama

Pukotine kože, crvenilo i osjećaj pečenja na rubovima usana mogu biti znak nedostataka željeza, cinka, te vitamina B skupine poput nijacina. Češće se javljaju kod vegetarijanaca koji kroz prehranu ne unose dovoljno tih nutrijenata. Da biste riješili problem, jedite više mesa peradi, ribe, jaja, sira, orašastih plodova i leće. Apsorpciju željeza poboljšajte unosom C vitamina, pa navedene namirnice kombinirajte s povrćem poput brokule, kelja i cvjetače.

Potkožni prištevi

Crveni i bolni potkožni prištevi koji nalikuju na akne u odrasloj dobi mogu biti znak neravnoteže hormona, no često i nedostatka esencijalnih masnih kiselina te vitamina A i D. Rješenje je unos više ribe, morskih plodova i orašastih plodova, a izbjegavanje svakodnevne prehrane koja se temelji na prerađenom mesu. Također, dobar dodatak prehrani su lanene sjemenke, mrkve, krumpir i crvena paprika.

Osip uz liniju vlasišta, na licu i ispadanje kose

Ljuskavi osip uz crvenilo, koji se obično pojavljuje uz liniju vlasišta ili na licu, kao i pojačano ispadanje kose mogu biti znakovi nedostatka B7 ili biotina. Dok tijelo može skladištiti vitamine poput A, D, E i K, ono ne može pohraniti veću količinu B vitamina, koji su topivi u vodi. Biotin možete nadoknaditi jedenjem više kuhanih jaja, lososa, avokada, gljiva, cvjetače, soje, oraha, malina i banana.

Trnci u rukama i nogama

Osjećaj ukočenosti, privremeni gubitak osjeta te trnci u rukama i nogama najčešće su znak manjka folne kiseline odnosno vitamina B9, kao i vitamina B6 i B12. Oni su u izravnoj vezi s perifernim živčanim sustavom te njihov manjak uzrokuje smetnje, ali i poremećaj koji se očituje u anksioznosti, depresiji, anemiji i umoru. Da biste unijeli više tih vitamina, jedite špinat, šparoge, repu, grah, jaja, morske plodove i meso peradi.

Grčevi u mišićima

Podrhtavanje kapaka te mišićima uz pojavu grčeva najčešće su znak nedostatka magnezija, kalija i kalcija. Ako se simptomi javljaju često, to je znak kroničnog nedostatka kojeg se ne može popraviti samo boljom prehranom, već i uzimanjem nadomjestaka minerala. Ako redovito trenirate, tada obično dolazi do pojačanog gubitka minerala znojenjem. Da bi ih nadoknadili, jedite više banana, badema, lješnjaka, bundeve, jabuka, grejpa, brokule i zelenog lisnatog povrća. 

Idi na 24sata

Komentari 34

  • akreca 27.10.2014.

    maticna mlijec ili royal jelly zadovoljava sve potrebe ako se pravilno konzumira. voce i povrce je danas genetski modifikovano i hemijski zatrovano da je diskutabilno da li je zdravo za ishranu ili ne. ista prica je i za meso. hehe od cega onda zivjeti, vazduha?

  • zutko 27.10.2014.

    ja ponekad imam grčeve u nogama, ali nekakve neobične, kao da mi nešto ispod kože trči gore-dolje, i to samo ponekad navečer...jako neugodna stvar.....

  • CUKRENA. 27.10.2014.

    Grčevi u mišićima i titranje kapaka...problem br.1 znači banane, orasi, jabuke. zelenjava....pa to sve jedem i isto mi je.:((.

Komentiraj...
Vidi sve komentare