To je to što me zanima!

Silovanje u braku? Tako nešto ne postoji u ovih šest zemalja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
'Muškarac nije kriv za silovanje svoje žene ako ona nije mlađa od 13. godina' ili 'što god čini muškarac sa ženom je legalno' - neki su od aktualnih zakona u svijetu
Vidi originalni članak

U zapanjujućih 94 posto slučajeva silovanja u Indiji počinitelji su netko koga žrtva vrlo dobro poznaje, a broj žena koje je silovao njihov suprug je čak 40 puta veći od žena koje su silovali neznanci. Za današnji Dan žena želimo ukazati na područja u kojima ženama još uvijek treba zaštita, odnosno pravni sustav koji će efikasno kažnjavati svaki oblik nasilja.

U veljači ove godine pažnju svjetske javnosti na taj ogromni problem u indijskom društvu privukla je mlada žena koju je suprug brutalno silovao. Ona je tražila da sud prizna zločin "silovanja u braku", no optužba je odbačena s obrazloženjem da bi takav presedan stvorio previše pomutnje u pravosudnom sustavu.

- Teško je ograničiti silovanje u braku ako se ono ne kažnjava, odnosno ako se ono uopće ne smatra zločinom. Činjenica je kako je ono u Indiji posve legalno, rekla je za CNN tužiteljica na Vrhovnom sudu, Karuna Nundy.

Zakonitost bračnog silovanja - gdje je u svijetu legalno

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Najveći problem kod osude silovanja u braku kao zločina u sljedećim zemljama je nedostatak seksualne edukacije te to što se ne razdvaja seks iz užitka i seks s ciljem stvaranja potomstva. Tako se obavezom žene smatra da uvijek želi seks sa svojim suprugom - ističe indijski psiholog koji pomaže žrtvama silovanja, Deepak Kashyap.

1. Indija

  • Indijski kazneni zakon 1860., prema amandmanskom aktu br. 13 od 2013., članak 375.: " Seksualni snošaj ili seksualni akti muškarca s vlastitom ženom, sve dok žena nije mlađa od 15 godina, nisu silovanje."
  • Prema Zakonu o obiteljskom nasilju br. 43 donesenom 2005. g., žene u Indiji imaju pravo tražiti civilne kazne za slučajeve obiteljskog nasilja koje uključuje silovanje, ali ne i kazneni postupak

2. Singapur

  • Kazneni zakon poglavlje XVI: "Muškarac nije kriv za silovanje svoje žene ako ona nije mlađa od 13 godina."
  • Jedini izuzetak od zakona predstavlja ako supružnici žive odvojeno zbog rastave ili razvoda ili gdje postoji sudska presuda o zabrani približavanja

3. Palestinska autonomna područja

  • Prema kaznenom zakonu br. 16, članak 308 iz 1961. "Zakonske radnje bit će zaustavljene protiv optuženog za počinjenje djela poput silovanja i otmice ako su žrtva i optuženi u zakonski valjanom braku."
  • Ako sud ipak donese presudu u takvom slučaju, ona će naknadno biti ukinuta.

4. Malta

  • Kriminalni zakon, članak 200: "U slučaju otmice i silovanja, ako napadač otme osobu te je nakon toga oženi, neće biti kažnjeno gonjen, osim ako je to bez pristanka obje strane."

5. Libanon

  • Kazneni zakon članak 522: "Nitko optužen za nasilna djela koja uključuju silovanje ne može biti kažnjeno gonjen ako se oženi žrtvom. Ako brak završi razvodom unutar tri godine te u slučaju prekršajnih djela, ili pak u slučaju kaznenih djela i razvoda braka nakon pet godina, kazneni postupak se može nastaviti."

6. Bahami

  • Seksualni prekršaji i Zakon o obiteljskom nasilju članak 3: "Silovanje je čin seksualnog snošaja bez pristanka, ili ako je pristanak iznuđen. Zakon se primjenjuje samo u slučaju ako žrtva i optuženi nisu u braku".

Prema hrvatskom zakonu silovanje je svaki seksualni odnos gdje ne postoji izričiti pristanak obje strane, čak i ako pritom nije upotrijebljena fizička sila. Ipak, stručnjaci tvrde kako kod nas najveći problem nije zakon, već dokazivanje silovanja u braku te stigme koju takvo suđenje nosi, pa brojne žene ne prijavljuju takve zločine.

Idi na 24sata

Komentari 307

  • leptir53 09.03.2015.

    žena me prca u mozak :D ...jel to silovanje ? :P

  • MojVeseljko_1 09.03.2015.

    ma ekipa, sve to ok imate pravo, ali što žena radi u braku s nekim s kim se nece sexat svake sekunde? ili obratno? Po meni silovanja u BRAKU nema a sad me pljujte koliko ocete.

  • Mladen Kozic 09.03.2015.

    Na ovu temu samo ću reći ovo a žene koje su u braku se neka ne uvrijede ,kad muškarac u braku traži seks od žene a žena mu odgovori nije mi do seksa ,muškarac ode od kuće i nađe ženu koja je za seks ,odmah ispadne da ju vara ,ja bi to protumačio ovako kad bi mi žena rekla da nije za seks da ima ljubavnika i istog momenta bi se rastavio od nje

Komentiraj...
Vidi sve komentare