To je to što me zanima!

Sintetički dijamanti danas su gotovo jednaki onim prirodnima

Sintetički dijamanti 'stari' su oko pola stoljeća, a proizvedeni su po prvi puta za potrebe tehnološke industrije i radi toga nisu imali svojstvo čistoće, atraktivnost im nije bila na prvom mjestu
Vidi originalni članak

Laboratorijski dijamanti kreću u osvajanje svijeta luksuza 16. prosinca 1954. godine, kada je General Electric (GE) proizveo prvi komercijalno uspješni sintetički dijamant, za potrebe tehnološke industrije.

Umjetno proizvedeni dijamanti su imali svojstvo čvrstoće klasičnih, miniranih dijamanata, ali izgledali su manje atraktivno.

POGLEDAJTE VIDEO: U grobnici u Njemačkoj pronašli nakit star čak 3200 godina

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Tek su se tijekom sedamdesetih proizvođači zainteresirali za proizvodnju sintetičkih dijamanata koji izgledaju poput prirodnih.

TAKO JE JEDNOSTAVNA Nova IT torba za kraj godine je super minimalistička Prada Cleo

Do početka osamdesetih dijamanti su iz laboratorija izlazili dovoljno usavršeni i lijepi, čisti i ujednačeni, da bi mogli izgledom konkurirati onim prirodnim.

Novi dijamanti umjetno napravljeni u laboratoriju konačno su zadovoljavali osnove onih klasičnih – dobar rez, bistrinu, boju i broj karata.

Jedina razlika kod laboratorijski uzgojenog kamenja je u tome što se jaka toplina i pritisak potrebni za njihovo stvaranje ne događaju prirodno, već se umjesto toga stimuliraju kroz kemijske procese, piše CNN.

PROLJEĆE 2021. A. McQueen odijela inspirirana akvarelom i apstraktnim stilom

Danas brojne kuće proizvode umjetne dijamante čija je vrijednost visoka, no prirodni su i dalje na cijeni te je to tržište itekako živo i u vrijeme pandemije. Naime, sve što drži cijenu, ove je godine atraktivno za investitore i ulagače, a dijamant je jedan od takvih proizvoda.

POGLEDAJTE DRUGU EPIZODU PRVOG HRVATSKOG DIY SHOWA ‘PILAJ PO SVOM’:

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare