To je to što me zanima!

Sir smanjuje upale, popravlja raspoloženje i podiže imunitet

Bakterije iz nekih sireva mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje debelog crijeva, a u Koreji su otkrili da probiotik u švicarskom siru može pomoći u smanjenju upale i sprečavanju akutnog kolitisa
Vidi originalni članak

Iako su brojne studije već dokazale da sir ima pozitivne zdravstvene učinke na organizam, često ćemo naići i na mišljenja kako nije baš dobar za nas - pa neki kažu da stvara ovisnost ili da je loš za kožu, posebno za masnu i problematičnu. Nedavno je Time pisao o novoj relevantnoj studiji iz European Journal of Nutrition koja je na 200.000 ljudi analizirala dugotrajne učinke konzumacije sira i utjecaja na razvoj kardiovaskularnih bolesti i moždanog udara.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Punih su deset godina liječnici pratili životne navike sudionika studije , a zaključak je da oni koji umjereno konzumiraju sir (do 40 grama dnevno, otprilike komad veličine kutije za šibicu), imaju značajno manji rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, u usporedbi s onima koji sir jedu rijetko ili nikad. 

No to nije jedini zdravstveni učinak sira, a Bustle piše kako na svako istraživanje koje tvrdi da je sir loš idu druga dva koja podržavaju njegovu umjerenu konzumaciju. Nutricionistica i osnivačica NAO Nutrition Nikki Ostrower jedna je od mnogih koja vjeruje kako sir ima brojne pozitivne učinke, a kaže da se najviše dobrih svojstava može pronaći u svježem siru i sirnom namazu.

- Nepasterizirani sirevi sadrže mnogo protuupalnih masnih kiselina poput omega 3 i CLA - rekla je Ostrower koja objašnjava da je upala u korijenu većine bolesti pa će hrana koja je poput sira bogata protuupalnim svojstvima pomoći da se bolest brže izliječi.

Izvrstan je izvor proteina

Većina sireva sadrži dosta proteina pa je dobra zamjena za one koji žele smanjiti unos mesa, a protein može pomoći i u regulaciji šećera u krvi, poboljšati zdravlje mišića i kostiju, kvalitetu kose, kože i noktiju, pooštriti rad mozga, povećati energiju i sposobnost tijela da apsorbira druge hranjive tvari.

Pun je kalcija i drugih vitamina

Kalcij je ključan za jake i zdrave kosti, a samo jedna porcija cheddar sira ima 204 mg kalcija. Za odrasle starije od 18 godina dnevni predloženi unos kalcija iznosi oko 1000 mg. Zadržavanje dobre razine kalcija u tijelu također može spriječiti i bolesti zuba i desni, a njegova alkalna svojstva pomažu u balansiranju pH u ustima, te stvara zaštitu protiv karijesa.

- Pokazalo se da konzumiranje sira smanjuje i alergije jer sirevi obiluju D vitaminom, probioticima i enzimima - kaže Ostrower.

Dobar je za crijeva

Ako ne podnosite laktozu, određeni sirevi s visokim udjelom probiotika odlični su za probavu jer ju reguliraju, a mogu smanjiti i nadutost. Osim toga sirevi poboljšavaju i zdravlje i pH vagine. Grčki jogurt, posni sir i meki fermentirani sirevi poput Goude kao i cheddar i parmezan puni su probiotika i mogu u velikoj mjeri utjecati na bolju funkciju crijeva.

- Crijeva su 'sjedište' našeg imunološkog sustava, a mnogo probiotika u svježem siru pomaže u apsorpciji hranjivih tvari i liječenju crijeva i jačaju imunološki sustav - rekla je Ostrow. 

Popravlja raspoloženje i rad mozga

I to zbog aminokiseline zvane tirozin, za koju se zna da smanjuje stresne reakcije u tijelu i pokreće reakcije na dopamin. Neke studije čak sugeriraju da visoke doze tirozina mogu smanjiti depresiju. Uz to, za sireve s s visokom razinom probiotika je već poznato da kad se konzumiraju redovito popravljaju raspoloženje, smanjuju anksioznost i djeluju protiv depresije.

Može spriječiti bolesti jetre

Sirevi kao što su parmezan, brie i cheddar sadrže spoj koji se zove spermidin, za koji se vjeruje da sprečava fibrozu jetre i hepatocelularni karcinom - najčešći tip raka jetre. Ovaj spoj također može i usporiti regeneraciju stanica karcinoma.

Može smanjiti upale

Bakterije u iz nekih sireva mogu smanjiti upalu i poboljšati zdravlje debelog crijeva. U Koreji su otkrili da probiotik propionibacterium freudenreichii (expialidocious), koji se nalazi u švicarskom siru, može pomoći u smanjenju upale u tijelu i sprečavanju akutnog kolitisa.

Uz to, ovaj probiotik ima i sposobnost da popravlja imunološki sustav u tijelu. Nutricionistica Ostrower ipak napominje kako je kod sira bitna kvaliteta, a kaže da se svi ovi pozitivni aspekti najviše odnose na sirove - nepasterizirane sireve.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

 

 

Idi na 24sata

Komentari 38

  • 29.11.2019.

    Volim sireve pogotovo tvrđe i pikantnije.

  • 29.11.2019.

    Volim sve sireve, ali posebno svježe...

  • Car Mrgud Vazdacenzurirani 29.11.2019.

    Super. Nego, stvarno, dokle više ovaj šarić? Dokle nam mislite svrdlat po živcima s tim likom? Da vam skupimo koju kunu da to maknete ili kaj, koja je svrha?

Komentiraj...
Vidi sve komentare