To je to što me zanima!

Sjećanja bude jednake emocije u mozgu kao i stvarni događaj

Mentalno "premotavanje" epizode iz prošlosti aktivira 91 posto istih moždanih krugova kao i kod stvarnog iskustva, zbog čega su ti osjećaji vrlo živi i intenzivni
Vidi originalni članak

Kod detaljnog prisjećanja prošlih događaja, u mozgu se stvaraju isti "krugovi" kao i kod originalnog iskustva, tvrde znanstvenici kanadskog Instituta za istraživanje Rotman. Magnetskom rezonancom snimili su mozak dobrovoljaca u dobi od 18. do 36. godina dok su gledali video isječke, a potom i dok su ih se prisjećali. Otkrili su da se kod oživljavanja sjećanja aktivira čak 91 posto istih moždanih krugova kao i kod samog gledanja videa, piše Daily Mail.

- Ako mentalno premotamo epizodu koju smo doživjeli, mozak nas prenese u to doba i to isto ponovno proživljavamo - rekao je voditelj studije, dr. Brad Buchsbaum.

Objasnio je kako stvarno iskustvo i prisjećanje dijele nevjerojatnu sličnost na neuronskoj razini, iako nemaju "pikselno savršeni" uzorak ponavljanja. Te se dvije kognitivne radnje ne odvijaju na isti način u mozgu, pa nas i najživopisnija sjećanja ne mogu prevariti da smo negdje drugdje u prošlosti, već samo učiniti da se osjećamo kao što smo se tada.

Takozvane "vruće točke" ili najveći uzorci sličnosti zbili su se u senzornim i motornim područjima moždane kore, regijama koje imaju ključnu ulogu u memoriji, pažnji, percepciji, jeziku i svijesti, otkrili su znanstvenici.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • marija1411 30.07.2012.

    to sr. sam znala i bez nji, da bar dobijem amneziju ko u sapunicam

  • Sok od Bazge 27.07.2012.

    moram priznati, veoma dubokoumno...

  • libeluli 26.07.2012.

    Ima nešto neobjašnjivo u svemu tome, jučer s prijateljem spominjemo zajedničkog frenda s kojim se nismo dugo čuli, a noćas sanjam kako zajedno vozimo motore, kao nekad u mladosti.... kako ni dan prije ni dan kasnije... ne razumijem koje su to niti

Komentiraj...
Vidi sve komentare