To je to što me zanima!

Slatko-slane kombinacije sa svježim trešnjama

Osim u legendarnoj savijači, pitama i drugim desertima, trešnje su odlične u kombinaciji s mesom, kroketima, njokima i pečenim krumpirom
Vidi originalni članak

Svježe sezonske trešnje, osim u slasnim pitama, sočnim savijačama i drugim desertima, daju ukusan i specifičan okus različitim umacima za pečenja. Umak od trešanja odlično se slaže sa svim vrstama mesa, a idealno ga je poslužiti uz prilog poput kroketa, njoka ili pečenoga krumpira.

UMAK OD TREŠANJA
SASTOJCI: 400 g svinjećih odrezaka, 125 g trešanja, 3 žlice ulja, 1/8 l mesne juhe, šećer, sol, papar, 1/2 žlice brašna, prstohvat cimeta, 5 žlica vode, 3 žlice ulja, trešnjevača, čaša crvenog vina
Nakon što odreske ispržite na ulju, posolite ih, prelijte ugrijanom trešnjevačom i flambirajte. Vatru ugasite juhom i vinom. Mesu dodajte malo šećera i cimeta te sve pirjajte sat i 20-30 minuta. Zatim dodajte kuhane trešnje. Izvadite meso iz posude. Umaku dodajte mješavinu brašna i vode. Meso prelijte umakom i poslužite.

JUHA OD TREŠANJA
Uzmite 800 g trešanja i očistite ih od koštica. Stavite ih u kipuću vodu te im dodajte par klinčića, malo cimeta, 200 ml crvenoga vina, 80 g šećera, malo limunova soka i žlicu Vegete. Na laganoj vatri kuhajte 15 minuta. Pola kuhanih trešanja usitnite i vratite u juhu. Dodajte 200 ml vrhnja za kuhanje te kuhajte još 5 minuta.

PITA OD TREŠANJA
SASTOJCI:  tijesto: 45 g šećera, 180 g brašna, 160 g maslaca, žumanjak, žlica kiselog vrhnja. Nadjev: 300 g trešanja, 10 g brašna, 2 jaja, 100 g maslaca, 100 g šećera, 100 g mljevenih badema
Izmiksanoj smjesi šećera i maslaca dodajte žumanjak i brašno te sve zajedno dobro izmiksajte. Dodajte vrhnje te još jednom izmiksajte. Ostavite tijesto sat vremena u hladnjaku. Zatim ga izvadite i razvaljajte. Zagrijte pećnicu na 180u02DAC. Stavite tijesto na lim i pecite ga 15 minuta. Dobro istucite maslac, dodajte mu jaja, šećer i bademe te miješajte minutu, dvije. Napunite tijesto smjesom utiskujući u nju trešnje. Pitu pecite 20 minuta.

ČOKOLADNI "LAVA" KOLAČ SA SVJEŽIM TREŠNJAMA
SASTOJCI: 25 dag maslaca, 25 dag tamne čokolade sa 70% kakaa, 6 jaja, 13 dag brašna, 30 dag šećera, vrećica vanilin-šećera, 10 svježih trešanja, mali kalupi 
Izmiješajte maslac sa šećerom i jajima te sve dobro izmiksajte. Dodajte vanilin-šećer, brašno i otopljenu čokoladu. Premažite kalupe maslacem i pobrašnite ih. U svaki kalup stavite po jednu trešnju (ako su kalupi veći, može i više). Zatim u kalupe ulijte prethodno napravljenu smjesu. Dobro zagrijte pećnicu te kolač pecite 11 minuta na 200u02DAC. Nakon što je pečen, ostavite ga da odstoji nekoliko minuta te potom nožićem lagano odvojite smjesu od stijenki kalupa i izvadite kolač.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • barkley 19.06.2009.

    što ovaj kolač na slici izgleda dobro.........

Komentiraj...
Vidi sve komentare