To je to što me zanima!

Slonovi među sobom i do sat vremena vijećaju kuda krdo ide

Oni također koriste govor tijela i zvukove kao i ljudi, trljaju ili pletu surlu kao pozdrav, a položaj kljovi služi im kao poziv na igru. Mladunče često zna sisati svoju surlu
Vidi originalni članak

Ponašanje slonova u krdima nevjerojatno je slično onome ljudskom, pokazalo je 40-godišnje istraživanje znanstvenika u Nacionalnom parku u Keniji. Slonovi koriste složenu komunikaciju u raspravama kojim je putem najbolje krenuti za krdo, piše Daily Mail. Pregovori oko smjera često počinju sa zajedničkim signalom "idemo". Nakon toga slijede zamorne razmjene dok se ne postigne konsenzus i krdo kreće u odabranom smjeru.

- Slonovi i do sat vremena raspravljaju kojim će putem ići. To je predivno gledati, a posebno taj proces pregovora - kaže voditelj istraživanje Phyllis Lee.

Oni također koriste govor tijela i zvukove kao i ljudi, trljaju ili pletu surlu kao pozdrav, a položaj kljovi služi im kao poziv na igru. Mladunče često sisa svoju surlu, baš kao što i bebe kod ljudi sisaju svoj palac. Ženke slonova ponekad flertaju tako da bace pogled preko ramena da pogledaju prate li ih prosci.

Mozak slonova može se usporediti s mozgom majmunima, ali nije toliko napredan kao onaj dupina ili ljudi, tvrde istraživači.

- Jedina stvar koju sa sigurnošću moramo reći jest da slonovi žive u vrlo složenom društvenom sustavu. Jezgra je obiteljska zajednica, sastavljena od povezanih ženki i njihovih potomaka - rekla je Cynthia Moss, koja je pokrenula istraživanje 1972. godine.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • cool18 06.06.2011.

    mene bi zanimalo tko broji glasove dok izvjecaju!? :))

Komentiraj...
Vidi sve komentare