To je to što me zanima!

Smijeh je najbolji lijek za stres, štiti srce, snižava krvni tlak...

Zdrav smijeh od srca opušta čitavo tijelo te ublažava fizičku napetost, jača imunološki sustav, zarazniji je od prehlade i gripe, a povezuje sve ljude i širi sreću
Vidi originalni članak

Smijeh je “lijek” za um i tijelo. Grohotan smijeh je prelazan te je zarazniji od prehlade, odnosno kihanja i kašljanja. Zasigurno vam je mnogo puta nečiji smijeh izmamio osmijeh na lice i popravio raspoloženje. Smijeh iznimno pozitivno djeluje na mentalno zdravlje. On veže i zbližava ljude, čini ih sretnima te jača osjećaj prisnosti. Ukratko - smijeh je “začin” koji životu dodaje žar, polet i radost te ublažava tjeskobu i strah. Osim što domino efektom širi osjećaj sreće, smijeh je i okidač za mnogobrojne pozitivne fizičke promjene u tijelu. 

On jača imunološki sustav, ublažava bol, podiže razinu energije, a smanjuje razinu hormona stresa štiteći nas tako od njegova štetnog utjecaja. Zdrav smijeh od srca opušta čitavo tijelo te ublažava fizičku napetost, a mišići ostaju opušteni i 45 minuta nakon smijanja. Smijeh štiti i srce jer poboljšava funkciju krvnih žila, pospješuje cirkulaciju te snižava krvni tlak, stoga je odlična preventiva od srčanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Budući da su najbolje stvari u životu besplatne, i smijeh je, iako neprocjenjivo vrijedan i djelotvoran “lijek” - besplatan te jednostavan za uporabu. Zato se smijte puno i često.

Jedini "lijek" protiv prehlade

Smijeh jača bijela krvna zrnca i protutijela koja se bore protiv infekcija te, smijući se, postajemo otporniji na mnogobrojne bolesti. Također, smijeh potiče i oslobađanje endorfina te serotonina, odnosno tzv. hormona sreće. Imamo li dovoljno endorfina, osjećamo se sjajno, a taj nam dobar osjećaj privremeno olakšava te ublažava bol.

Alat protiv stresa, ljubavnih problema... 

Nijedan lijek ne djeluje tako brzo poput smijeha od srca. On u tren oka vraća naš um i tijelo u ravnotežu. Zbog takvoga snažnog djelovanja na fizičko i psihičko zdravlje sposobnost da se smijete lako i često vrijedi zlata jer je moćan alat u prevladavanju svih problema, od zdravstvenih pa do ljubavnih. Smijeh najbrže i najefikasnije popravlja odnose među partnerima.

I glumljenje sreće - usrećuje

Smijeh pomaže da ostanemo pozitivni, optimistični te emocionalno zdravi i kada prolazimo kroz teške situacije, razočaranja i gubitke. Smijeh je predah od tuge i boli koji nam daje snagu i hrabrost da u teškim trenucima ponovno pronađemo nadu i smisao. I sasvim mali osmijeh na licu, pa čak i onaj glumljeni, skraćuje dug i težak put oporavka te čini da se osjećate bolje.

Doza smijeha svaki dan

Uz to što je “lijek” - smijeh je i iznimno društveno koristan. On brzo popravlja međuljudske odnose i komunikaciju, poboljšava timski rad te pomaže da se izglade nesuglasice i izbjegnu sukobi. Uz malo humora svaki je posao lakši jer nas smijeh opušta, puni energijom, vraća inspiraciju i pomaže da ostanemo koncentrirani. Smijeh otapa negativne emocije - tugu, uznemirenost, tjeskobu i ljutnju.

Uz malu dozu humora mijenjamo i perspektivu te situaciju sagledavamo realnije. Smijehom kreiramo psihološku distancu koja nam pomaže da ne primamo k srcu sve što nam kaže partner, šef ili roditelji. Zato “začinite” ljubavnu vezu smijehom i humorom. To će i vama i partneru omogućiti da budete spontaniji, da se “izliječite” od pretjeranog prosuđivanja, kritiziranja i sumnjičavosti te da stavite u mirovanje stalno aktivni obrambeni sustav. Ako se ne smijete često, okružite se podsjetnicima koji će vam izmamiti osmijeh na lice. Na zid stavite simpatični plakat ili na radni stol ili u auto smiješnu figuru. 

Fotografiju koja vas uvijek nasmije postavite na desktop. Naravno, postoje i trenuci u životu u kojima nema mjesta smijehu. Ipak, većina dana nije obojena ni tugom ni srećom, pa te sive dane svakodnevice obojite vedrinom i smijehom.

Igra spaja i klijente, i prijatelje, i partnere, i obitelj

Smijeh i igra sastavni su dio svake zdrave veze - bilo da je riječ o ljubavnoj vezi, obiteljskim ili prijateljskim vezama te poslovnim vezama s kolegama i klijentima. Stoga se potrudite da u privatni, ali i poslovni život, uključite što je moguće više humora i smijeha.

Sreća je veća ako se dijeli

Smijeh koji dijelimo s drugima ima najjače djelovanje. Kad se jedni s drugima smijemo, stvara se čvrsta pozitivna veza koja je snažan “amortizer” - štiti od stresa, razočaranja, nesuglasica i nezadovoljstva. Sve to pozitivno utječe na raspoloženje

Opusti se!

Nemojte sebe ni svijet oko sebe doživljavati previše ozbiljno. Naučite se smijati sebi, podijelite s prijateljima smiješne, ali i apsurdne trenutke koji su vam se dogodili. Svaka tamna ima i svoju svijetlu stranu - pronađite je.

Osmijeh "vreba" iza svakog ugla

Širom otvorite vrata smijehu - gledajte komedije, družite se sa zabavnim ljudima koji vas znaju nasmijati, zabavite se uz društvene igre, ispričajte vic koji vas je nasmijao do suza, igrajte se s kućnim ljubimcem, napravite nešto luckasto, okušajte se na karaokama...

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare