To je to što me zanima!

Smrt u kolijevci pet puta veća ako beba spava s roditeljima

Sindrom iznenadne smrti djeteta ne događa se češće roditeljima koji puše, piju ili su siromašniji, već se povezuje sa spavanjem u roditeljskom krevetu na trbuhu
Vidi originalni članak

Djeca koja spavaju u istom krevetu s roditeljima čak su peterostruko izloženija iznenadnoj smrti u kolijevci za razliku od onih koje spavaju u vlastitom krevetiću. Sindrom iznenadne smrti (SIDS) najučestaliji je između drugog i četvrtog mjeseca života bebe, a rizik ne ovisi o socijalnom ili ekonomskom statusu roditelja, kao niti o njihovom životnom stilu i porocima, pokazala je studija britanske Škole medicine u Londonu. Prijašnja istraživanja su pokazala da je rizik veći ako su roditelji pušači, no ova studija otkriva da je rizik velik bez obzira na pušenje i alkohol.

- Ovo je najveća studija na tu temu i dokaz da je samostalno spavanje znatno zdraviji odabir za dijete - rekao je voditelj studije, profesor Rob Carpenter.

Sindrom koji se još naziva i smrt u kolijevci u 80 posto slučajeva može se spriječiti ako se bebu postavi na leđa te u vlastiti krevetić, piše Daily Mail.

- Moramo postaviti zdravstvene norme i dati jedinstvene upute roditeljima kako bi smanjili mogućnost iznenadne smrti bebe na minimum - dodaje Carpenter.

Tako neke zemlje poput SAD-a i Nizozemske izričito savjetuju roditeljima da dijete ne bude s njima u krevetu prva tri mjeseca života, no ta praksa nije uobičajena u ostatku Europe, piše BBC.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Stevi 22.05.2013.

    ovo što pišu su gluposti,bojim se da baš, za smrt u kolijevci,ne može utjecati ama baš nikakvo istraživanje...nažalost.moja sestrična je rodila savršene blizance i bili su savršeno zdravi,spavali u svojim krevetićima i jedno jutro u četvrtom mj života jedna je beba umrla...nakon obdukcije,savršeno zdrava,nema razloga ali se dogodilo,tuga i nevjerica,vječito pitanje šta je bilo??? sudbina i moliti se Bogu da sve bude a našim bebicama u redu!

  • vujacka 22.05.2013.

    to su rijetke smrti, jako

  • maxich 21.05.2013.

    dijete se može ugušiti ako spava na leđima, pogotovo ako nije podrignulo i bljucka. moja djeca su spavala samnom i ništa im nije bilo. nekako mi je prirodno da su bebe uz majku i osjećaju njenu toplinu. nevedeni sindrom je povezan i s cjepivima koja se dobivaju u tom razdoblju.

Komentiraj...
Vidi sve komentare