To je to što me zanima!

Spasite sve: Brzi i laki recepti za hranu koja se najčešće baci

Za doručak ne morate ići u trgovinu: Za slasnu frittatu iskoristite celer, gljive i jaja ili svemu dodajte krumpir pa za ručak napravite složenac i za desert muffine od mrkve
Vidi originalni članak

Trećina hrane koju kupujemo završi u smeću. Uglavnom je riječ o ostacima namirnica koje upotrebljavamo za pripremu nekog jela ili namirnicama “na prijelazu” sezone. Istraživanja u Velikoj Britaniji pokazuju kako više od 40 posto potrošača često baca kruh, više od četvrtine ispitanika banane, a jedan od pet redovito šalje na otpad neiskorištene krastavce. 

Kako biste spriječili da vam se namirnice pokvare, za početak hranu mudro spremajte: većinu hrane možete zamrznuti, uključujući sir i povrće, koje se određeno vrijeme može čuvati i u hladnjaku. Spremnici za hranu izvrsno su rješenje. Ako ste hranu hermetički zatvorili u vodonepropusne posude, zadržat će svježinu dulje nego da je držite na sobnoj temperaturi, nepokrivenu i izvan hladnjaka. 

Koristite se mjeračima kako biste izbjegli da se hrana prekuha, osobito riža i tjestenine. Najprije iskoristite kvarljivu robu poput povrća od kojeg se rade slasne fritate i juhe. U kući uvijek imajte osnovnih konzerviranih namirnica poput rajčice, koja je osnova finih umaka od mesa ili povrća. 

Krumpir nadjeven gljivama i sirom

Sastojci:  8 krumpira jednake veličine, 200 g vrganja ili šampinjona, 1 luk, 100 g sira, vlasac, peršin, češnjak, sol, papar, bešamel 

Priprema: Krumpire ogulite i skuhajte. Kad su napola kuhani, uzdužno ih prerežite ih i izdubite sredinu. Narežite sitno luk, pirjajte ga na ulju pa dodajte nasjeckane gljive. Napravite bešamel i dok je topao, dodajte mu ribani ili na kockice narezan sir, pirjane gljive, sol, papar, vlasac, peršin i češnjak. Smjesom napunite krumpire, složite ih u vatrostalnu posudu i pecite 20-ak minuta na 200°C.

Složenac od krumpira

Sastojci:  1 kg krumpira, 4 hrenovke narezane na kolutiće, 100 g slanine narezane na kockice, 2 luka, 2 jaja, 100 g ribanog sira, 200 ml vrhnja za kuhanje, 50 g maslaca, muškatni oraščić

Priprema: Krumpir skuhajte, ogulite i narežite na ploške. U zdjeli umutite jaja, dodajte ribani sir, vrhnje za kuhanje i malo muškatnog oraščića. Na ulju propirjajte luk pa dodajte slaninu. Vatrostalnu posudu namažite maslacem. Naizmjence slažite slojeve krumpira, hrenovki i slanine. Svaki sloj posolite i popaprite. Složenac dovršite krumpirima, prelijte ga umakom od jaja i začinite komadićima maslaca. Pecite 30-ak minuta na 180°C. Prema želji pospite peršinom.

Muffini od mrkve i korijandra

Sastojci:  2 žličice sjemenki kima, 175 g mrkve, 50 g sjemenki bundeve, 2 žlive nasjeckanoga svježega korijandra, 150 g brašna, 100 g integralnog brašna, 1 žlica praška za pecivo, 1 žličica sode bikarbone, 1/2 žličice soli, 200 ml mlijeka, 1 jaje, 4 žlice maslinova ulja

Priprema: Papirom za pečenje obložite kalupe za muffine. Stavite sjemenke kima u tavu i pržite na suho 1 min. U zdjelu krupno naribajte mrkvu, dodajte sjemenke bundeve i korijandar. Prosijte oba brašna, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i papar. Lagano pomiješajte s mrkvom. Umiješajte mlijeko, jaja i maslinovo ulje. Lagano tucite drvenom žlicom. Podijelite smjesu u kalup s 9 “rupa”, a svaku napunite dvije trećine. Pecite 20-25 min na 190°C.

Brzo, fino a jeftino

Imate li u smočnici umak od rajčice, pri ruci vam je osnova za pripremu mnogih jela poput umaka za tjesteninu kojem možete dodati prženu pancetu ili ljutog umaka za čips tortilje. Ako imate previše starog kruha, sameljite ga u krušne mrvice pa ga možete upotrijebiti u različitim juhama, umacima, pudinzima i kolačima, a posebno će vam dobro poslužiti pri paniranju. 

Od mliječnih proizvoda možete napraviti napitke poput voćnih frapea, koji najmlađi najčešće obožavaju, pečena i kuhana jela te kolače. Krastavac će vam, osim za salate, dobro doći i za grčke juhe i umake. Krumpir je namirnica koja se kupuje u velikim količinama pa se često baca. Osim što je dobar u salatama, varivima i kao prilog, može biti i samostalno jelo, uz malo slanine, kobasice ili jaja. 

Frittata od povrća

Sastojci: 25 g maslaca, 200 g šampinjona (narezanih), 2 rajčice (narezane na kockice), 4 jaja, 75 g krupno naribanoga korijena celera, stručak svježeg peršina, sol, papar

Priprema: Rastopite maslac na tavi, dodajte šampinjone i rajčice. Pirjajte 3-4 minute neprestano miješajući. Izvadite ih u zdjelu i ostavite sa strane. U velikoj zdjeli lagano tucite jaja sa žlicom vode. Umiješajte celer, peršin, gljive i rajčice. Posolite i popaprite. Rastopite maslac u tavi na srednje laganoj vatri. Dodajte smjesu od jaja, promiješajte kratko, a zatim pržite 8-10 minuta. Poslužite uz zelenu salatu.

Pizza na kruhu

Sastojci:  2 francuza, 2 žlice umaka od rajčice, 150 g tanko narezane zimske ili kulena, 75 g crnih maslina bez koštice, rukovet listova svježeg bosiljka, 2 mozzarelle

Priprema: Prerežite francuz napola, prepolovite ga opet vodoravno i stavite na lim ravnom stranom okrenutom prema gore. Svaki komad premažite umakom od rajčica. Napravite bazu za pizzu od salame, maslina i bosiljka. Poslažite mozzarellu po vrhu i začinite paprom. Pecite 10 minuta na 190°C.

Francuski krumpir

Sastojci:  1 kg krumpira, 100 g poriluka, 100 g slanine, 6 tvrdo skuhanih jaja, 150 g topljivoga sira, 150 g šunke, 300 ml kiselog vrhnja, 5 žlica ulja, sol, papar, žlica vlasca 

Priprema: U slanoj vodi skuhajte krumpir, ogulite ga i narežite na ploške debele pola centimetra. Na dvije žlice ulja popecite poriluk dok se ne zastakli. Izvadite ga na tanjur, a na masnoći na kojoj ste pržili poriluk, prepržite slaninu. U nauljenu vatrostalnu posudu slažite sloj krumpira, pa poriluk i pancetu, jaja, šunku i ribani sir. Svaki sloj začinite solju i paprom i pospite sitno nasjeckanim vlascem. Završite slojem krumpira. Obilato prelijte vrhnjem i zapecite na 200°C 35 minuta.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • Lord_Blackadder 14.02.2012.

    ...jedan recept isproban.....mogu reći da i nije tak loše....

  • croat25 07.02.2012.

    neki recepti ni ne izgledaju tako loše..vrijedilo bi probati

  • user_106872 28.01.2012.

    hrvati se moraju priviknuti na korištenje hrane pa samim tim i štednju kao u evropi jer evropljani ne bacaju gotovo ništa nego kuhaju toliko koliko im je potrebno i bog toga imaju više od nas za usporedbu oni ne bacaju kruh i samo na uštedi kruha godišnje ušparaju jedan godišnji odmor od 10-tak dana pa vrijedi razmisliti !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj...
Vidi sve komentare