To je to što me zanima!

Specijalitete slavnih imena nije teško pripremiti

Banana split nazvana je prema tome što je raspolovljena (eng. split), a piletina Marengo ime je dobila u čast Napoleonove pobjede kod Marenga
Vidi originalni članak

Govedina Stroganov, kombinacija pirjane govedine, luka, gljiva i kiselog vrhnja, osvojila je prvu nagradu na na kulinarskom natjecajnju 1890. u St. Peterburgu. Kuhar koji je izmislio taj recept radio je za ruskog diplomata, grofa Pavela Aleksandroviča Stroganova. Jelo je vrlo popularno u skandinavskim zemljama, gdje su govedinu zamijenili kobasicom, te Brazilu, gdje se poslužuje na štandovima brze hrane.

BANANA SPLIT
SASTOJCI: 4 banane, 200 ml sladoleda od vanilije, 200 ml sladoleda od jagode, čokoladni preljev, šlag, limunov sok, malo mljevenih badema ili oraha, maline, jagode ili višnje za ukras
Prerežite banane po dužini i nakapajte limunovim sokom. Na svaku stavite po kuglicu sladoleda od jagode, vanilije i čokolade. Prelijte čokoladnim preljevom, pospite mljevenim orasima ili bademima te ukrasite šlagom i malinama.
Banana split nazvana je prema tome što je raspolovljena (eng. split), a izmislio ju je 23-godišnji Amerikanac David Evans Strickler.

PILETINA KUNG PAO
SASTOJCI: 4 pileća filea, poriluk, crvena paprika, zelena paprika, mrkva, 3 češnja češnjaka, đumbir, 5 žlica sojina umaka, 100 g kikirikija, žlica škrobnog brašna, ulje
Narežite piletinu na tanke trake, popržite na ulju i izvadite na tanjur. Prepolovite poriluk i narežite ga, a češnjak sitno nasjeckajte. Paprike narežite na trake. Naribajte mrkvu. Kratko popržite poriluk i češnjak. Dodajte paprike, mrkvu i kikiriki. Na kraju dodajte piletinu. Sve još kratko pržite. U dva dl vode umutite žlicu škrobnog brašna, malo đumbira u prahu i sojina umaka. Dodajte piletini i miješajte dok se ne zgusne. To jelo jedno je od najpopularnijih recepata kineske kuhinje, no podrijetlo mu je nejasno. Neki tvrde da je Kung Pao bio general, a drugi da je bio princ.

PILETINA MARENGO
SASTOJCI: pile, 20 g maslaca, 2 glavice luka, 250 ml pilećeg temeljca, 250 ml bijelog vina, 500 g nasjeckane rajčice, 2 češnja češnjaka, lovorov list, žlica usitnjenog peršina, 200 g gljiva, 4 jaja, limun, maslinovo ulje, sol, papar
Narežite pile na više dijelova te posolite i popaprite. Popržite meso na mješavini maslaca i maslinova ulja dok ne postane zlatnožuto. Dodajte luk i pržite dok ne omekša. Podlijte pilećim temeljcem, dodajte češnjak, rajčicu i lovor te kuhajte na laganoj vatri 20-ak minuta. Dodajte narezane gljive, bijelo vino, sol i papar te kuhajte dok se ne zgusne. Poslužite s jajem na oko, nakapajte limunovim sokom i posite peršinom. Jelo je nastalo u čast Napoleonove pobjede kod talijanskog Marenga 1800. godine.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare