To je to što me zanima!

Srčani i moždani su najčešći u 6.30 ujutro zbog tjelesnog sata

Unutarnji tjelesni sat koji upravlja metabolizmom i utječe na buđenje povezan je s razinom proteina koji utječu na krvne ugruške, pa je infarkt najčeći rano ujutro
Vidi originalni članak

Srčani i moždani udar najčešći su u ranim jutarnjim satima, pokazala je studija Sveučilišta Oregon i bolnice Birgham u Bostonu. Prema njoj, najveći broj ljudi doživi infarkt ili kap oko 6.30 sati ujutro, a za to su ključne razine proteina u krvotoku, piše Daily Mail.

Znanstvenici su analizirali protein Plazminogen aktivator inhibitor, koji usporava metabolizam krvnih ugrušaka te otkrili da je na vrhuncu rano ujutro, čime je povećan rizik od srčanog i moždanog udara. Za to je zadužen tzv. unutarnji tjelesni sat koji regulira metabolizam.

- Ovo je veliko otkriće za terapiju bolesnika sa sklonošću kardiovaskularnim bolestima i nastanku ugrušaka, a može poslužiti i u boljem tempiranju terapije - rekao je voditelj studije, dr. Franck Sheer.

Znanstvenici planiraju daljnje studije na temu povezanosti tjelesnog sata i proteina s dijabetesom, pretilošću i drugim bolestima.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • smijmo se 31.03.2014.

    Čuo sam da se premijer puno ranije budi, bježi od infarkta, hahahaaaa

  • biciklist 30.03.2014.

    najbolje to prespavati i probuditi se na drugoj strani,bez stresa i s osmjehom

  • LebronPetrovic 30.03.2014.

    I onda još ne dobiješ bolovanje !

Komentiraj...
Vidi sve komentare