To je to što me zanima!

Stari kolač s Korčule radi se za Sve svete i krije ljubavnu priču

Legenda kaže da je francuski vojnik i pekar krajem Napoleonove vlasti u Dalmaciji na odlasku darovao svojoj dragoj smeđi kolač od dizanog tijesta i rekao joj “n’oublie pas” (ne zaboravi me)
Vidi originalni članak

Lumblija je starinski kolač nastao u Blatu na otoku Korčuli, a peku ga za Sve svete.

- Radi se o okruglom, smeđem kolaču od dizanog tijesta, u kojeg ide mnoštvo začina i autohtonih otočkih sastojaka - rekla je Maja Šeparović iz Turističke zajednice Općine Blato na nedavnoj prezentaciji lumblije u Splitu. Uz lumbliju se veže i legenda da je nastala krajem Napoleonove vlasti u Dalmaciji.

Priča je to o ljubavi dvoje mladih - francuskog vojnika koji je bio pekar i mlade Blajke (mještanke Blata). Odlazeći s otoka, na rastanku je svojoj dragoj darovao kolač izgovarajući “n’oublie pas” (ne zaboravi me), te se smatra da je tako kolač dobio ime.

- Riječi ‘n’oublie pas’ djevojci su zvučale kao ‘lumblija’. Vojnik je otišao, a mlada Blajka i njezino ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali kolač lumblija ostao je kao spomen na te dane - dodala je Šeparović.

Lumblija je, kako kažu Korčulani, gastronomski unikat, poveznica francuske i hrvatske kulture. 

JEDNOSTAVNO PREFINO Recepti za torte koje rado jedu čak i članovi kraljevske obitelji

BLATSKA LUMBLIJA

Sastojci: 

1-1,5 KG BRAŠNA, 2 KOCKICE KVASCA, 1,5 DL MLIJEKA, 300 G ŠEĆERA, 2-3 VREĆICE VANILIN ŠEĆERA, 1 DL MASLINOVA ULJA, 100 G SJECKANIH PRŽENIH BADEMA, 100 G  SJECKANIH ORAHA, 100 G GROŽĐICA NAMOČENIH U VARENIKU (SIRUP OD MOŠTA NEKOGA OD KORČULANSKIH VINA, KOJI SE NEKOLIKO SATI LAGANO KUHA DA NE ZAKIPI KAKO BI SE REDUCIRAO u SIRUP); MLJEVENI MUŠKATNI ORAŠČIĆ, KLINČIĆ i CIMET, ANIS, RIBANA LIMUNOVA i NARANČINA KORICA, MALO SOLI

Priprema: Zamijesite kvasac u mlakome mlijeku s malo šećera i brašna. S ostatkom brašna na suho pomiješajte ostatak šećera, začina, bademe, orahe i ocijeđene grožđice. Dodajte dignuti kvasac i umijesite tijesto. Kad tijesto uzraste, podijelite ga na četiri-pet okruglih kruščića i posložite u namašćeni lim za pečenje. Pecite ih na 150-180°C, ovisno o temperaturi, 40-60 min. Pečene lumblije, prije nego što se potpuno ohlade, premažite varenikom i pospite šećerom, savjetuju iz Turističke zajednice Općine Blato.

Mladi par poginuo u bizarnoj nesreći fotografirajući se: Pali su s visoke litice, nije im bilo spasa!

Idi na 24sata

Komentari 6

  • marolino 02.11.2018.

    ja sam sa otoka Korcule i ovo su blatske gluposti kako je Lumblija iz Blata. Lumblija se pravi po na cijelom otoku po svim mjestima i kretenizam je pokusavati dokazivati nesto sto se ne moze dokazati, kao npr, da dolazi bas iz Blata a ne iz Vele Luke ili Korcule ili Zrnova ili.... Sto se legende tice, ljepo zvuci ali mislim da su to autohtoni recepti otoka korcule koje su babe i mame kroz stoljeca razvile, sumnjam da je vojnik dao lumbliju djevojci a ona je kasnije pogadjala sastojke i napravila recept.

  • 01.11.2018.

    meni na prvu fantastični sastojci koji daju posebnu aromu kolaču

  • 31.10.2018.

    super kolač

Komentiraj...
Vidi sve komentare